تفکر خلاق، یک مهارت با ارزش برای حل مسئله:
فهرست مطالب
Toggleتفکر خلاق
تفکر خلاق، نگاه چند جانبه به مسائل و مشکلاتی است که ما در طول عمرمان با آن روبرو میشویم مهم ترین مهارت کلیدی برای ارائه خدمات جدید به بازار و حل مشکلات درون زندگی شخصی و کسب و کار است. در این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی مهارت تفکر خلاق را با آموزش صحیح میتوان گسترش داد و آن را بهبود بخشید. تفکر خلاق بخششی از دامان طبیعت است که خداوند این هدیه با ارزش را به ما عطا کرده است.
مهارت تفکر خلاق یک پل است که ما به ما یاد میدهد تا بعضی از مسائل را ساختار شکنی کنیم و راه های جدید را تست کنیم و سریع تر به اهدافمان برسیم. مشکلات و سختی های زندگی در تمام مراحل زندگی همراه ما هستند. در این مشکلات کسی پیروز است که بتواند مسئله ها را با روش های مختلف حل کند. چیزی که به این امر کمک میکند، مهارت تفکر خلاق است که یک مهارت اکتسابی است.
یکی از حوزه هایی که در زمینه ی افزایش مهارت تفکر خلاق به شما کمک خواهد خواهد کرد. مهارت کوچینگ است. کوچینگ ترکیبی از چند حوزه ی روانشناسی است که می تواند در حوزه های مختلفی زندگی شما را دچار تحول کند.
کوچینگ به شما کمک می کند از جایی که هستید به جایی که میخواهید برسید حرکت کنید. آموزش کوچینگ تلاش می کند تمامی پتانسیل ها و مهارت های شما را افزایش دهد و در مسیر شکوفایی شغلی و زندگی به شما کمک کند
تفکر خلاق، در روانشناسی:
تفکر خلاق، مهارتی اکتسابی است که علم روانشناسی، در یادگیری آن بسیار تاکید دارد و معتقد است که مهارت تفکر خلاق، مهارتی است که برای رشد انسان در زمینه های مختلف لازم و ضروری است. گاهی اوقات پاسخ یک سوال در روبروی مسئله قرار ندارد، بلکه در پهلوی آن قرار دارد و اینجا تفکر خلاق به کمک مان می آید که مشکلمان را راحت تر بتوانیم برطرف کنیم.
علم روانشناسی ثابت کرده که افرادی که دارای تفکر خلاق هستند، از بهره هوشی بالاتری نسبت به افراد معمولی، برخوردار هستند ولی این دلیل بر این نیست که افراد حتما باید نابغه باشد تا تفکر خلاق داشته باشد. افراد خلاق همیشه به درون مشکلات حمله میکنند و سعی میکنند با حداقل انرژی، حداکثر کار را انجام دهند. این موضوع باعث شده افراد خلاق از افراد معمولی متمایز شوند.
این افراد یک موضوع را از جنبه های مختلف زیر نظر میگیرند و تمام تلاش خود را می کنند تا کارشان را به نحو احسن انجام دهند.
ویژگی های تفکر خلاق:
ویژگی های تفکر خلاق، ویژگی های مثبت و در جهت پیشرفت شخص است. این ویژگی ها باعث میشود تا فرد هر روز با مشکلاتش روبرو شود و به بهترین شکل ممکن آنها را برطرف کند.
افراد خلاق افکار خود را با نظرات دیگران محدود نمی کنند و همیشه به دنبال راه حل های جدید تر و راحت تر هستند، از تجربیات مختلف افراد درس میگیرند و از آنها در مسیر پیشرفتشان استفاده میکنند، رفتار های عجیب در افراد دارای تفکر خلاق، خیلی زیاد دیده میشود زیرا آنها به صورت معمولی کار هایشان را پیش نمی برند و همیشه بهترین راه حل را پیدا میکنند.
افراد خلاق در بعضی از کار ها ریسک میکنند و هیچگونه ترسی از این بابت ندارند. ریسک پذیری این افراد، باعث موفقیت آنها در بسیاری از زمینه ها میشود و همچنین در خیلی از مواقع نیز باعث شکست آنها میشود ولی این ریسک ها ارزش انجام دادن دارد. ریسک پذیری یعنی تغییر و تغییر هم به معنی پیشرفت است. آنها نسبت به کار هایی که انجام میدهند، مثبت نگر هستند و با تمام انرژی به سراغ مشکلاتشان میروند.
مهارت تفکر خلاقانه و نقادانه:
مهارت تفکر خلاقانه و نقادانه، دو روش تفکر است که هردو در جای خود باعث پیشروی و فعالیت بهتر ما میشود.
در بسیار از کشور های اروپایی و پیشرفته، سرمایه گذاری هایی شده است تا دانش آموزان و دانشجویان، نحوه تفکر خلاقانه و نقادانه را بیاموزند و همین موضوع باعث میشود تا در آینده قدرت ریسک پذیری آنها افزایش یابد و در برابر مشکلاتی که سر راه آنها قرار میگیرد کم نیارند و همچنان ادامه دهند؛ اعتماد به نفس آنها افزایش میابد و حس اینکه آنها میتوانند از پس هر کاری برآیند در آنها زنده میشود.
از طرفی تفکر نقادانه در آنها باعث میشود که کارشان را با کمترین عیب و نقص انجام دهند. یعنی آنها کار هایشان را بر اساس شواهد و واقعیات موجود استدلال می کنند و پیش میبرند و امر باعث میشود، نتیجه ای که ارائه میدهند بی عیب و نقص، و بی نظیر باشد. کارشناسان تفکر نقادانه از تفکر های علمی میدانند. در واقع تفکر نقادانه، مکمل تفکر خلاقانه است؛ زیرا افراد با مهارت تفکر خلاق کار هایشان را پیش می برند و با تفکر نقادانه خروجی کارشان را بررسی و اصلاح میکنند.
مهارت تفکر خلاق چگونه رشد میکند؟
مهارت تفکر خلاق، مانند سایر مهارت ها رشد میکند و پرورش میابد. این موضوع زمانی اتفاق می افتد که ما خودمان را باور کنیم. باور کنیم که میتوانیم هر کاری را که بخواهیم، به بهترین شکل ممکن انجامش دهیم. وقتی که ما خودمان را باور داریم یا ساده تر اعتماد به نفس بالایی داریم، در مسیری که گام برمیداریم، پر قدرت تر ظاهر میشویم و با حس و حال بهتری به سراغ اهدافمان پیشروی میکنیم و این احساس قدرت، درصد احتمال موفقیت ما در کار هایمان را بیشتر میکند.
در مرحله بعد، بزرگ فکر کردن راه رشد و پرورش مهارت تفکر خلاق است. وقتی ما بزرگ فکر میکنیم، محدودیت ها و سقف هایی که در ذهن ما وجود دارند، برداشته میشود و ما به صورت گسترده تر و با انگیزه بیشتری میتوانیم به کار هایمان برسیم. این یک واقعیت است و قانون جذب در مورد آن میگوید: وقتی ما نسبت به انجام داده شدن یک کار ایمان داریم مسیر برای ما هموار میشود و راه های مختلف زیادی برای انجام دادن کارمان به سمت ما حرکت می کنند.
در قدم بعدی، باید افکار منفی و غیر ممکن بودن انجام کار ها را از ذهنمان خارج کنیم. زیرا این افکار منفی فقط در کار های ما سنگ اندازی میکنند و مستقیما مارا با شکست مواجه میکنند و اجازه نمی دهند کار هایمان را پیش ببریم. طبق قانون جذب، اگر افکارمان منفی باشد، راه حل ها و تمام چیز های منفی به سمت ما می آیند.
و اما قدم آخر این است، ما نباید مانند افراد معمولی که دارای افکار منفی هستند رفتار کنیم، زیرا افکار معمولی و قدیمی دقیقا مقابل مهارت تفکر خلاق است. اگر مانند قدیمی ها فکر کنید، همانگونه نیز عمل می کنید و راه حل ها و تکینیک های جدید را نمی آموزید. همیشه سعی کنید متکی به یک روش نباشید و راه های مختلف را تست کنید. این موضوع باعث میشود تا چیز های جدید را بیاموزید و چالش هایتان را خیلی راحت تر حل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید