کوچینگ خانواده، تاثیر شگرف کوچینگ در زندگی
فهرست مطالب
Toggleدر این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی به یکی از موضوعات پرکابرد و مهم در حوزه کوچینگ میپردازیم، تحت عنوان کوچینگ خانواده (Family coaching) یا مربیگری خانوادگی.
کوچینگ خانواده یکی از انواع کوچینگ جامع است و در زیر مجموعه لایف کوچینگ قرار میگیرد، کوچینگ خانواده به فرآیندی گفته میشود که در آن یک یا چند نفر از اعضای خانواده با یک مربی برای بهبود پویایی خانواده و رسیدن به اهداف مشخص همکاری میکنند. منظور از پویایی خانواده، نحوه تعامل و ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر و نحوه عملکرد خانواده بهعنوان یک کل است.
لایف کوچینگ حوزه ی بسیار وسیعی است که می تواند در زمینه های زیادی به افراد کمک کند. لایف کوچینگ به شما کمک می کند که مهارتهایی که در زندگی به آن نیاز دارید و به دنبال تقویت آن هستید را افزایش دهید. آموزش لایف کوچینگ امروزه جزو آموزشهای پرطرفداری است که تمامی افرادی که به دنبال یک زندگی با نشاط و پویا هستند از آن استفاده می کنند.
کاربرد کوچینگ خانواده در چه مسائلی است؟
بعضی از مربیان خانواده به طور ویژه در بهبود پویایی خانواده تخصص دارند، درحالیکه سایرین ممکن است در کمک به نوجوانان و کودکان خانواده، کمک به نیازهای فرزند پروری والدین و غیره متبحر باشند.
ازآنجاییکه هر خانواده دارای ساختارهای منحصربهفرد خود است، مثلا بعضی خانواده سنتی با دو والدین (خانواده هستهای) یا بعضی خانواده تک سرپرست هستند، باید پیش از انتخاب مربی به این مسائل دقت کرد.
یکی از مهمترین نکاتیکه در کوچینگ خانواده باید مورد توجه قرار گیرد، نیازها و خواستههای هر یک از اعضای خانواده است تا بتواند روند مربیگری را تسهیل کند.
اغلب اوقات، خانوادهها بهعنوان یک سازمان کوچک نیاز به کمک دارند پس مربی در ابتدا باید در مورد ارزشها، اعتقادات و اهداف مشترک اعضای خانواده آگاهی پیدا کند و ببینند که در کجا همسو هستند و کجا ممکن است هماهنگ نباشند.
مزایای کوچینگ خانواده چیست؟
اگر خانواده را بهعنوان یک سازمان در نظر بگیریم، اغلب نیاز به راهنمایی دارد تا با تغییر افراد و موقعیتها بتواند رشد کند و خانواده شادی را برای ما رقم بزند.
برخی از مواردی که به کمک کوچینگ خانواده میتوان به آنها پرداخت عبارتند از:
- توانمندسازی همه اعضای خانواده
- تقویت روابط میان خانواده
- افزایش احترام بین اعضای خانواده بهخصوص احترام به پدر و مادر
- افزایش اعتماد بهنفس همه اعضای خانواده
- بهبود تعادل رفتاری فرزندان و حتی والدین
- بهبود توانایی تصمیمگیری همه اعضای خانواده
- بهبود مدیریت زمان خانواده
- بهبود زندگی روزمره
- حل تعارضات و دعواهای میان اعضای خانواده
کوچینگ خانواده با چه بحران هایی مقابله میکند؟
مربیان خانواده به خانوادهها کمک میکنند تا ارزشها، خواستهها، نیازها و اهداف مختلف خود را بشناسند.
در این حین مطمئنا راهکارهای برای رسیدن به این اهداف و همچنین پاسخگو نگهداشتن اعضای خانواده ارائه میدهند.
اصولا مربیان از قدرت اعضای خانواده استفاده میکنند و توجه خود را به مسائلی جلب میکنند که در آنها جایی برای پیشرفت خانواده وجود دارد تا به پیشرفتهای بعدی کمک کنند.
انواع چالش هایی که کوچینگ خانواده به آن کمک میکند:
- چالشهای جدید والدین مانند پذیرش فرزندخوانده
- چالشهای ازدواج فرزندان
- نوع تعامل و ارتباطات میان اعضای خانواده
- مسائل مربوط به والدین مانند اضطراب جدایی، افسردگی یا نظم و انضباط
- کنترل روابط خارج از منزل نوجوان
- پیشگیری از ترک تحصیل نوجوانان و جوانان خانواده
- مدیریت عصبانیت یا استرس هرکدام از اعضای خانواده
کوچینگ خانواده چگونه عمل میکند؟
ازآنجاییکه هر خانواده نقطه شروع، اهداف و ارزشهای خاص خود را دارد و میخواهد در جهت آنها تلاش کند؛ نمیتوان یک رویکرد مشخص برای کوچینگ خانواده تعیین کرد.
در اصل مربی یا همان عضوی از هیئت مدیره خانواده، یک شخص ثالث خنثی و بی طرف است که به اعضای خانواده کمک میکند تا اهداف خود را شناسایی کرده، و به ایجاد روال و رفتارهای جدید کمک کنند.
چنین عملکردی به خانواده کمک میکند تا تغییرات مثبتی تجربه کند و همچنان به نتایج مداوم دست یابد.
طبق تجربه برای تسهیل نتایج مثبت، ارزیابی و بهبود آنچه در طول زمان رخ میدهد اهمیت دارد؛ بههمیندلیل، مربیان هنگام کار از رویکردها و ابزارهای متفاوتی مانند: سنجش کامل خانواده، نظرسنجی از اعضای خانواده برای بررسی میزان رضایت و شناسایی نقاط قوت و ضعف همه اعضای خانواده استفاده میکنند.
۴ تفاوت بین کوچینگ خانواده و مشاوره خانواده چیست؟
هدف از کوچینگ خانواده، صرفا ارائه مشاوره نیست؛ در واقع کوچینگ خانواده یک مشارکت منحصربهفرد است که به اعضای خانواده کمک میکند تا رفتارها، اهداف و موانعیکه آنها را از حرکت رو به جلو باز میدارند؛ شناسایی کنند.
- مربیان خانواده کمک میکنند تا برنامههای عملی برای دستیابی به اهداف یا نتایج مورد نظر ایجاد شوند، که معمولا به ریشهیابی مشکلات نمیپردازند و کمتر بر گذشته تمرکز میکنند.
۲. مربیان خانواده کمک میکنند تا برنامههای عملی برای دستیابی به اهداف یا نتایج مورد نظر ایجاد شوند. معمولا به ریشهیابی مشکلات نمیپردازند و کمتر بر گذشته تمرکز میکنند.
۳. بیشتر بر اینکه اعضای خانواده در حال حاضر چه کسانی هستند متمرکز میشوند تا بتوانند همین موقعیت را طبق اهداف در آینده نزدیک بهبود بخشند.
۴. در حالی که رواندرمانگران تمایل بیشتری برای شناسایی رفتارهای گذشته و چگونگی تأثیر آنها بر شرایط فعلی دارند؛ آنها در هر جلسه تعدادی مشاوره ارائه میدهند و همیشه در جزئیات زندگی خانواده مشارکت ندارند.
متن سربرگ خود را وارد کنید
شباهت بین کوچینگ خانواده و مشاور خانواده؟
البته ناگفته نماند، درصورت لزوم، کوچ خانواده مراجعهکنندگان خود را به رواندرمانگران ارجاع میدهند.
چند جلسه کوچینگ خانواده نیاز است؟
هر مربی و هر خانواده اهداف متفاوتی دارند که باید در جهت آنها کار کنند؛ بههمیندلیل همیشه توصیه میشود که هنگام استخدام مربی خانواده، باید از هماهنگی روند وی با روال و نیازهای خانواده مطمئن شد.
خوشبختانه اکثر مربیان قبل از شروع کار، حداقل یک جلسه مشاوره رایگان ارائه میدهند و میتوان در همان جلسه به این مسئله توجه کرد.
درحالیکه برخی از مربیان خانواده ممکن است برنامههای خاصی داشته باشند که سه تا شش ماه (یا بیشتر) طول بکشند، اما بسیاری از مربیان مایلند که در طی چند جلسه برای رسیدن به اهداف تعیین شده تلاش کنند؛ آنها معمولا حین کار، خانواده را از تعداد جلسات مورد نیاز آگاه میکنند.
بخشی از وظیفه کوچینگ خانواده این است که به شما کمک کند تا تشخیص دهید که چه چیزی برای شما و اعضای خانواده شما خوب و چه چیزی بد است!
سخن آخر:
اگر خانواده شما یا اطرافیانتان در شرایط بحرانی قرار گرفتهاند و خودشان قابلیت گذر از آن را ندارند، پیشنهاد میشود از کوچینگ خانواده استفاده کنید.
وجود کوچ نه تنها به حل بسیاری از تعارضات و مشکلات کمک میکند، بلکه باعث بهبود مسیر و رسیدن به اهداف خانوادگی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید