خودشناسی و خود آگاهی به چه معناست؟؟
خودشناسی
تعریف خودشناسی از دیدگاه مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی هر فردی تصویر و دانش و درک روشنی از خود دارد مثل ارزش ها، نگرش ها، علایق، اهداف، نیاز و خواسته ها و اولویت ها در زندگی که به آن خودشناسی و آگاهی از خود می گویند.
تفاوت خود آگاهی و خودشناسی:
خودآگاهی درواقع اطلاع پیدا کردن از تمام افکار و احساسات ورودی است ولی خودشناسی دانش چرایی این افکار و احساسات است.
خود آگاهی انواع دارد:
خود جسمانی و فیزیکی:
به معنای تصور هرکسی از ظاهر خود است. فرد گاهی بدلیل اینکه از تصویر واقعی بدن خود درک درستی ندارد دچار بدریخت انگاری می شود و گاهی همین عدم درک واقعیت است که باعث رفتن فرد به سمت عمل های زیبایی غیر ضروری می شود.
خود جنسیتی:
به معنای برداشت هر فرد از تمایلات و هویت جنسی خود است. عدم این برداشت با واقعیت باعث تعارض در هویت جنسی خواهد شد.
خود تاریک:
به معنای قسمت اسرار درونی هر فرد و مواردی که نمی خواهد ديگران دربارهی او بدانند است. و معمولا وقت و انرژی زیادی صرف پنهان کردن آنها دارد.
معنویت خود:
به معنای باورها و تصویر اعتقادات معنوی هر فردی است. شکاف در این جنبه از خود باعث ایجاد تعارضات درونی خواهد شد به نحوی که فرد دائماً در حال جنگ با ارزش ها و اعتقاداتش است.
خود واقعی:
خود واقعی درونی ترین بخش وجود انسان است.
خود ایده آل و آرمانی:
این مورد همان خود مطلوبی است که فرد همیشه خواهان رسیدن به آن است. همان چیزی که فرد همیشه در ذهن خود تصور می کند و دوست دارد که باشد.
خود اجتماعی:
تصویر فرد از جایگاه اجتماعی خود.
رسیدن به خود آگاهی از دو طريق:
عمومی:
در این روش فرد همیشه خودش را با معیارهای عمومی می بيند و مقایسه می کند و این که از دید دیگران چگونه دیده و قضاوت شود بسیار برایش مهم است.
خصوصی:
در این روش فرد با معیارهای درونی خود کار دارد. و توانایی این را دارد که خود را خیلی دقیق تحلیل کند و خودپنداره ی قوی دارند.
راهکارهای رسیدن به خودشناسی:
می توانید جهت رسیدن و تقویت شناسی از دیگران بازخورد بگیرید و از نقاط قوت و ضعف خود شناخت پیدا کنید. و همچنین استفاده از تست های روانشناسی و تفکردرمورد افکار غیر ارادی هم مفید و کمک کننده است.
- شناخت کامل نسبت به احساسات:
هر فردی باید از تمام احساسات خود در برابر همه ی مسائل و جنبه های مختلف زندگی آگاه و هوشیار باشد.
آگاهی از این جریان که شخصیت هر فرد بیشتر به چه احساساتی متمایل است بسیار بسیار مهم و اساسی و کارساز است.
2.شناسایی کامل افکار:
با شناسایی افکار در برابر مواقع و شرایط متفاوت می توان متوجه ناکارآمدی های بعضی از این افکار شد و آنها را اصلاح کرد و از عوارض و عواقب آنها جلوگیری کرد.
- شناسایی نیاز ها و خواسته ها و انتظارات:
در مواجه با شرایط و موقعیت های متفاوت عوامل بیرونی و درونی زیادی نقش دارند. اما موارد درونی مهم تر و پررنگتر هستند. درک فرد از یک موقعیت و شرایط بیانگر انتظارات و خواسته های او می باشد.
3.شناسایی میزان اعتماد به نفس فرد:
طبق نظر روانشناسان افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند و از این موضوع بسیار اذیت می شوند انتظارات خیلی بالا و غیر واقع بینانه ای از خود و اطرافیان و ديگران دارند. رضایت از زندگی در این افراد پایین می باشد.
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند شرایط را طبق انتظارات دیگران نمی بینند بلکه ارزش ها و خواسته های خود را از هر چیزی مهم تر می دانند.
ویژگی افراد خود آگاه چیست؟؟
افرادی که با گذشتن از مراحل بالا توانستند به خصوصیات خوب انسانی برسند و تلاش کردند که خصوصیات بد و منفی خود را اصلاح کنند:
روحیه ی همکاری درست و شرکت در کارهای گروهی.
استقبال از مشورت با افراد صاحب نظر در مواقع لزوم.
عدم سرزنش دیگران د احترام گذاشتن به همه.
مثبت اندیشی
احساس رضایت از سبک زندگی و انتخاب های خود.
داشتن تفکر واگرا
انعطاف پذیرند و مطلق نگر نیستند.
مقاوم در برابر فشارها و ضربات و مسائل روانی اجتماعی.
آگاه از موفقیت ها و شکست های خود. به موفقیت های هرچند کوچک خود افتخار می کنند و از شکست های خود درس می گیرند.
در برابر زندگی و همه چیز مربوط به خود مسئولیت پذیرند.
آگاه از نقاط قوت و ضعف خود.
درک همه ی این مفاهیم گاهی با آموزش دیدن امکان پذیر می شود. اما چگونه می توان با آموزش به خودشناسی رسید. در دنیای روانشناسی تلفیق چند رشته ی روانشناسی به عنوان کوچینگ مطرح میشود. مهارتی که در آن یک مربی به مراجع خود می آموزد چگونه مهارت های خود را پرورش دهد و به سطح مناسبی از خود شنانسی برسد. آموزش کوچینگ امروزه به عنوان یکی از مطرح ترین آموزشهای مهارتی در دنیا شناخته می شود.
دیدگاهتان را بنویسید