با مدیریت هیجان، هیجانات مثبت و منفی خودت و کنترل کن
فهرست مطالب
Toggleحتماً برای شما هم اتفاق افتاده است که بعد از انجام کاری احساس پشیمانی داشتید یا اینکه نتوانستید هنگام عصبانیت خود را کنترل کنید، از موضعی بسیار خوشحال و ذوق شرده شده اید، و مسئله ای چنان شما را ناراحت کرده که در هم شکستید…
هر روز از زندگی ما حامل اتفاقات خوب و بد زیادی است که باعث ایجاد هیجان می شود؛ این هیجانات تا اندازهای خوب و مفید است؛اما اگر بیش از حد باشد، ممکن است مشکل ساز یا مضر باشد.
کنترل و مدیریت هیجان یک مهارت اکتسابی و ضروری است که بسیاری از افراد دنبال یادگیری آن هستند، که در دوره های جامع کوچینگ به آن پرداخته شده است، و قسمت از مباحث مهارت های زندگی در لایف کوچینگ است، که در وب سایت مهرداد مهرداد سلیمی برنا به آن پرداخته میشود.
هیجان چیست؟
همهی افراد در شرایط متفاوت واکنش های مثبت و منفی متناسب با آن را دارند. انواع هیجانات و واکنش ها پاسخ مغز به اتفاقات درحال وقوع است که اگر این بخش از مغز به طور طبیعی درست کار نکند، فرد نمی تواند به موقع و به طور مناسب هیجانات خود را ابراز کند.
به طور مثال به موقع عصبانی شود یا خوشحال شود یا از خطرات بترسد و… یا برعکس گاهی به صورت افراطی عصبانی شده و یا نمیتواند خوشحالی خود را کنترل کند و یا بیش از حد بترسد و…
موضوع کنترل و مدیریت هیجان بسیار راحت است فقط نیاز به کمی تمرین دارد.
ضرورت یادگیری کنترل و مدیریت هیجان چیست؟
مدیریت و ایجاد تعادل در هیجانات و واکنش باعث تضمین موفقیت در زندگی خواهد شد. هیجان و واکنش افراطی به هر موضوعی باعث افسردگی و گاهاً بیماری می شود. توجه داشته باشید که هیجان فقط خوشحالی و ناراحتی نیست؛ بلکه با هر موضوعی امکان دارد که شما هیجان زده شوید که به شکل ناراحتی، ترس، تعجب، خوشحالی، آرامش و… خود را نشان می دهد.
به طور مثال فرض کنید که شما در یک آزمون تحصیلی یا شغلی قبول می شوید و یا بدلیل هر اتفاق دیگری به شکل ناگهانی شما خیلی زیاد هیجان زده خواهید شد و این هیجان انقدر در شما شدید می شود که سریع می خواهید خود را به خانواده برسانید و ممکن است متوجه سرعت خود در خیابان نشده و تصادف کنید. علت تمام این اتفاقات ناگوار عدم مدیریت هیجان می باشد.
راهکارهای کسب مهارت مدیریت هیجان چیست؟
برای کسب این مهارت مهم نکات زیر را به صورت اصولی تمرین کنید.
1. درک صحیح هیجانات
هیجانات، خود را به اشکال متفاوت مثل خشم و عصبانیت، شادی و خوشحالی، غم، ترس، تعجب، استرس و نگرانی، آرامش و احتیاط و… متناسب با شرایط و اتفاق نشان می دهد. سعی کنید که برای درک هیجان و شناسایی آنها مطالعه داشته باشید. اگر نتوانید به خوبی و به موقع هیجانات را تشخیص دهید نمی توانید درست و به موقع تصميم بگیرید و آن را مدیریت کنید. گاهی امکان دارد که شما بدلایلی خیلی خوشحال یا ناراحت باشید اما خود را نداشته باشید مدیریت آن را برای سخت و باعث ایجاد آسیب خواهد شد.
2. ایجاد آرامش در خود
زمانی که شما هیجان زده هستید نباید اجازه دهید که اوضاع از کنترل و مدیریت شما خارج شود. باید بتوانید خیلی زود خودتان آرام کنید. یک تمرین برای آرام سازی و مدیریت هیجان باید در یک جای آرام و ساکت بدوید و نفس عمیق اصولی بکشید. با این تمرین خیلی سریع و راحت می توانید هیجانات خود را مدیریت کنید و از اتفاقات ناخوشایند جلوگیری می شود.
3. ورزش
زمانی که هیجان زده هستید برای کنترل کردن می توانید از 10 تا 15 دقیقه از روش ورزش کردن کمک بگیرید. ورزش باعث تخلیه انرژی و هیجان و آزاد کردن دوپامین در شما خواهد شد. دوپامین باعث کنترل هیجان و ايجاد آرامش می شود. اگر در منزل امکان ورزش ندارید می توانید برای پياده روی و دویدن آهسته به پارک نزدیک منزل بروید.
4. ابراز هیجانات
بدترین کاری که دربرابر هیجانات می توانید انجام دهید سرکوب هیجانات است. اگر موضوعی ناراحت هستید می توانید با گریه کردن هیجان و احساسات خود را ابراز کنید، یا درزمان خوشحالی خنده و یا در عصبانیت و خشم به شیوه ای مثبت و سازنده مثل ورزش کردن هیجانات خود را ابراز و انرژی منفی خود را تخلیه کنید و به آرامش برسید.
5. قدردانی
این تکنیک معجزه گر است. زمانی که حس میکنید که نمی توانید هیجانات خود را کنترل کنید در یک جای آرام بنشینید و در سکوت به نعمات، موفقیت ها و داشته هایتان فکر کنید.
6. مراجعه به روانشناس و مشاور
اگر فکر میکنید برای کسب مهارت کنترل و مدیریت هیجان باید از فرد دیگری کمک بخواهید بهترین فرد یک روانشناس و مشاور متخصص است در این مورد همه چیز با خودتان است. اینکه به صحبت های مشاور خود گوش کرده و تمرینات و اقدامات گفته شده را اصولی و دقیق انجام دهید تا به نتیجه دلخواه برسید.
7. موزیک آرامبخش
هرزمانی که هیجان زده بودید می توانید یک موزیک آرامبخش گوش کنید. موزیک مستقیم روی مغز تأثیر گذاشته و باعث ایجاد آرامش در شما می شود.
8. مراقبه
مراقبه و مدیتیشن در مدت 10 تا 20 دقیقه روشی بسیار عالی برای تسلط بر افکار و هیجانات می باشد. مراقبه به معنای مراقبت از افکار است. در این روش می توان ارتباط نزدیکی با خدا برقرار کرد.
9. استراحت کافی
مهم نیست که شما در چه سن و سال و در چه شرایطی هستید، سعی کنید شبها زود بخوابید و خواب کافی و شبانه داشته باشید. بهترین زمان خواب از ساعت 11 شب است و باید 9 ساعت خواب کافی را داشته باشید. بیدار ماندن تا نیمه های شب باعث آسیب جدی به مغز می شود. درصورتی که اگر زود بخوابید و خواب و استراحت کافی داشته باشید در مدیریت هیجان خود بسیار موفق تر عمل می کنید.
توجه داشته باشید که برای نتیجه بخش بودن راهکارها باید به مدت 21 تا 40 روز پیوسته انجام دهید تا برای شما تبدیل به عادت شود. ودر آخر سعی کنید که مراقبه و ورزش را حذف نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید