آشنایی با مهارت همدلی
مهارت همدلی بایدها و نبایدها
مهارت همدلی در لایف کوچینگ به طور کلی به معنای درک کامل احساسات دیگران و توانایی اینکه خود را در جایگاه دیگران قرار دهید می باشد.
مهارت همدلی در لایف کوچینگ و توانایی اینکه بتوانید احساسات دیگران را همانگونه که هست درک کنید یکی از مهم ترین ها در مهارت های زندگی می باشد. در آموزش های لایف کوچینگ مهارت همدلی یعنی نگاه کردن به مسائل از زاویه ی دید ديگران . باید آنها را بپذیرید و درک درستی از رفتار آنها داشته باشید. همدلی باعث بهبودی در کیفیت روابط و همچنین افزایش توانایی در رفتارهای حمایتی با دیگران می شود. همین موضوع به جذابیت، دوست داشتنی بودن، کسب احترام، احساس ارزشمند بودن و درنهايت افزایش میزان رضایت از زندگی کمک شایانی خواهد کرد. مشاوره با یک لایف کوچینگ می تواند در بالابردن مهارت همدلی در شما بسیار موثر باشد. مهرداد سلیمی برنا به عنوان کسی که سالها در زمنیه ی لایف کوچینگ فعالیت داشته می تواند راه حل مناسبی باشد.
مهارت همدلی در کوچینگ چیست؟
همدلی در کوچینگ یعنی توانایی این را داشته باشید که احساسات و تجربیات حسی ديگران شامل عصبانیت ترس ها، شادی، ناراحتی و…را به خوبی بفهمید و آن ها را کاملاً درک کنید که مناسب ترین و شایسته ترین عکس العمل ها را ارائه دهید. منشأ آن نگاه کردن به مسائل از دید آنها و یا قرار گرفتن در جایگاه آنها می باشد. در آموزش کوچینگ شرط لازم برای این موضوع شناسایی و درک و احترام به تفاوت های فردی و خودآگاهی و خودباوری می باشد. خودآگاهی دراینجا به مفهوم این است که هر چقدر که فرد از احساسات خود و واکنش های خود آگاه تر باشد در شناسایی و درک احساسات دیگران موفق تر خواهد بود.
در کوچینگ مهارت همدلی دارای دو بخش شناختی و عاطفی است.
بخش شناختی به مفهوم توانایی در تشخیص شناسایی حالات و احساسات و دیدگاه دیگران و بخش عاطفی به مفهوم توانمندی در ارائه بهترین و مناسب ترین پاسخ عاطفی می باشد.
افرادی که از مهارت همدلی برخوردار نیستند درمورد احساسات خودشان هم آگاهی کامل و ایده ای ندارند و زمانی که درمورد مبحث شناسایی احساسات دیگران به میان میآید کاملاً عاجز خواهند شد و همچنین اگر به آنها ابراز احساسات هم بشود آنها را کاملاً گیج خواهد کرد. این ناتوانی در دریافت و درک احساسات دیگران یک کمبود در هوش هیجانی می باشد.
خصوصیات افراد توانمند در مهارت همدلی چیست؟
علاقه مندی به دیگران
میزان تحمل افراد با هر ویژگی ظاهری و شرایط زندگی
رفتار بین فردی خوب و باکیفیت
میزان پرخاشگری خیلی پایین در زمان عصبانیت
توانمندی در ايجاد روابط دوستانه و دوست داشتنی بودن
احترام و ارزش قائل بودن برای همه ی افراد
تأثيرات همدلی چیست؟
از اکثر رفتارهای نامناسب جلوگیری می کند.
در هردو طرف باعث ایجاد احساس مثبت می شود.
باعث تصميم گیری های درست و بهتر می شود.
از خیلی از قضاوت های نادرست، تعارضات و سوءتفاهم ها جلوگیری خواهد کرد.
اصلاح و ايجاد هماهنگی و تعادل در احساسات و رفتارها خواهد شد.
به طور کلی روابط همسران را محکم می کند.
باعث افزایش قدرت ادراک خواهد شد.
آرامش را ایجاد می کند.
زمینه ساز شناخت بهتر دیگران و احساسات آنها می شود.
راهکارهایی جهت افزایش و تقویت مهارت همدلی
قبل از هر چیز باید بدانید در یک جلسه ی کوچینگ اغلب کمک بسیاری به فعال کردن تمام پتانسیل های درونی شما از جمله مهارت همدلی می کند. اینکه این یک خصلت درونی است واضح است اما فعال کردن آن می تواند با کمک یک کوچینگ اتفاق بیوفتد. از همین رو می توانید درخواست کوچینگ را از از همینجا ارسال کنید.
- قدرت شنونده خوب و فعال
قبلاً هم گفته شده که گوش کردن فعال پیش نیاز و اصل اساسی هر ارتباط موفق و سالم است. توجه داشته باشید که درصورتی که به صحبت های طرف مقابل و دیگران به طور معنادار و فعال توجه کنید قطعاً در پاسخ دادن و همدلی خود موفق تر خواهید بود. در گوش کردن فعال باید توجه داشته باشید که اگر فردی خواهان صحبت کردن با شما باشد و شما به هر دلیلی نمی توانید در آن زمان وقت بگذارید و به صحبت های او گوش کنید با احترام این موضوع را به او بگویید. از ناراحت شدن او ترسی نداشته باشید. زیرا اگر درباره ی موضوع مهم موردنظر خود با شما صحبت کند و شما بدلیل کمبود زمان، بی حوصلگی خستگی و رودربایستی به او پاسخ هایی بدهید که کاملاً گوش نکردن درست شما در آن واضح باشد بسیار ناراحت کننده تر و آزاردهنده تر خواهد بود.
جهت گوش کردن فعال و شنونده ی خوب بودن باید موارد زیر را رعایت کنید :
ارتباط چشمی داشته باشید و کاملاً با دقت و توجه به چهره ی طرف مقابل خود نگاه کنید.
به معنا و منظور او از صحبت هایش به خوبی گوش کنید.
هرازچندگاهی با علائمی مثل تکان دادن سر، تأیید کردن و گاهاً پرسیدن سؤال درراستای صحبت هایش توجه و تمرکز خود را نشان دهید.
کاملاً به احساسات، هیجانات و علائم غیر کلامی در زمان صحبت کردن او دقت و توجه داشته باشید.
بعد از اینکه احساسات او را کاملاً متوجه شدید و درک کردید از انعکاس احساس استفاده کنید.
- انعکاس احساسات
انعکاس احساسات یک تکنیک مؤثر در ايجاد همدلی است که باید توانایی این را داشته باشید که آن قسمت هایی که فرد بیشتر روی آنها تأکید می کند و برایش اهمیت دارد را انعکاس دهید. به عنوان مثال “به نظر این موضوع برات خیلی مهم باشه” یا “از اینکه خوشحالی خوشحال شدم” و یا هر جمله ای که در آن زمان حس درک شدن احساسات را به فرد بدهد را استفاده کنید.
- انعکاس محتوای صحبت
زمان هایی هم وجود دارد که در صحبت های فرد مقابل احساسات وجود ندارد. هدف از گفتگو فقط قصد انتقال اطلاعات است. در این نوع مکالمات باید باتوجه به دریافت اطلاعات انعکاس دهید. در انعکاس محتوا حتماً نباید کلمات عیناً تکرار شود و فقط کافی است که منظور و محتوا انتقال پیدا کند
- نصیحت کردن ممنوع
در بسیاری از اوقات افراد کاملاً به راه حل ها و راه درست آگاهی دارند و آنها چیزی که افراد در آن احساس نیاز می کنند اشتراک گذاری دردها است. بعد از مطرح کردن مشکلات آنها اگر راهنمایی درستی که معتقدید درسته را ارائه کنید. ولی توصیه های کلیشه ای، نصیحت ممنوع است. زیرا جز خستگی و بی حوصلگی برای طرف مقابل نتیجه ی دیگری ندارد.
- احترام به تمام عقاید بدون هرگونه تعصب
باید بتوانید از تنوع تمام افراد و تحمل شنیدن نظرات مخالف و متنوع ديگران درک داشته باشید. همین باعث افزایش تعاملات سازنده خواهد شد. توجه داشته باشید که شنیدن نظرات مخالف به معنای پذیرش آنها نخواهد بود.
- ايجاد تعادل در مسئله
بعضی از افراد هستند که بعد از اینکه مشکلات ديگران را شنیدند به طوری تحت تأثیر آن مشکلات قرار می گیرند که دیگر توانایی کنترل احساسات خود را ندارند و به شکل گریه، ناامیدی، حرفهای ناامید کننده احساسات خود را ابراز کرده و گاه مشکل را افزایش می دهند. از سمت دیگر افرادی هم هستند که فکر می کنند اگر مشکل را بیش از حد بی اهمیت نشان دهند از درد روانی فرد کم می شود اما درواقع فقط باعث از بین رفتن آن احساسات مثبت که به وسیله ی درد و دل ایجاد شده می شوند.
پس بهترین و مناسب ترین واکنش تعادل در واکنش است. اینکه مشکل چقدر بزرگ باشد اهمیتی ندارد بلکه فقط درک احساسات طرف مقابل مهم است.
- شرکت در موقعیت های همدلانه
شرکت کردن و قرار گرفتن در شرایط همدلانه مثل بازارچه های خیریه، انجمن هایی که کار انسان دوستانه انجام می دهند دوستی با افرادی که کار خیر انجام می دهند باعث رشد و تقویت روحیه همدلی و همچنین افزایش رضایت از زندگی و پختگی در شما می شود.
- تلاش برای رشد و توسعه فردی
تلاش و کار کردن روی رشد و توسعه فردی و حل مسائل روانی و سلامت روانی خود، روابط اجتماعی بالا، تحصیلات، مطالعه، سفر، ارتباطات دوستانه و صمیمی و…. عوامل تأثیرگذار بر رشد روانی، اخلاقی و رفتاری و اجتماعی هستند و همچنین باعث افزایش میزان همدلی و روابط و زندگی موفق خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید