ارتباط بین فردی، یک مهارت اساسی و کارآمد

ارتباط بین فردی
مهارت روابط بین فردی یا ارتباط بین فردی جزئی از مهارت های دهگانه ی زندگی است که برای ورود به جامعه و ارتباط برقرار کردن با دیگران نیاز داریم آن را به دست آوریم. کسب مهارت های دهگانه ی زندگی باعث تغییر نگاه به زندگی، بالا بردن شخصیت مثبت اجتماعی، کاهش رفتارهای مخرب میشود. نبود مهارت ارتباط بین فردی منجر به عدم سلامت روانی و در نتیجه بروز ناهنجاری های اجتماعی منجر شود.
کوچینگ شاخه ای از علم جدید و مدرن است که به فرد کمک می کند مهارت های ده گانه ی زندگی را کسب کند. از مهمترین نتایج آموزش کوچینگ به دست آوردن مهارت های ده گانه ی زندگی خواهد بود. بالارفتن آرامش در زندگی، بالابردن سلامت روانی، بالابردن اعتماد به نفس، کسب عزت نفس و سازگاری با محیط از انواع مهارت هایی است در لایف کوچینگ به طور ویژه به آن پرداخته می شود. به دست آوردن مهارت ارتباط بین فردی نه تنها باعث کم کردن چالش های زندگی شده بلکه باعث ایجاد موفقیت در سطوح مختلف زندگی نیز می شود.
مرحله ی بعدی ضرورت وجود مهارت ارتباط بین فردی در فضای کسب و کار خواهد بود. ضرورت وجود مهارت های بین فردی بسیار حیاتی است. بعد از گسترش ویروس کرونا و زمانی که بیشتر کسب و کارها با استفاده از دیجیتال مارکتینگ اداره می شوند بازهم داشتن مهارت های بین فردی برای همکاری موثر لازم و ضروری می باشد.
انواع ارتباط بین فردی
ارتباط کلامی
ارتباط کلامی از زیر مجموعه ی ارتباط بین فردی از طریق گفتار و کلمات اتفاق می افتد. آیا همه ی افراد در انتقال مفهوم حرف خود و یا تاثیرگذاری بر مخاطب موفق هستند؟ همه ی ما انسانها به اجبار باید بتوانیم این مهارت را به درستی یاد بگیریم. در واقع شما با صحبت کردن می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. با استفاده از گفتار و کلام خود نیازها، خواسته ها، احساسات خود را به دیگران منتقل می کنید.
داشتن یک ارتباط کلامی خوب نیازمند داشتن فن بیان است و در واقع صحبت کردن خوب و گوش فعال یا به اصطلاح گوش کردن خوب است. این توانمندی ها نیازمند آموزش و تمرین دارد و حرفه ای شدن به شما کمک می کند تا کیفیت روابط شخصی و اجتماعی خود را از جهات متعددی بهبود ببخشید. کمک گرفتن از یک کوچینگ در بهبود این مهارت بسیار موثر است. در دنیای کوچینگ که لایف کوچینگ از زیر مجموعه های اصلی آن محسوب می شود، لایف کوچ قدم به قدم کنار شما قرار می گیرد و با آموزش لایف کوچینگ به شما کمک می کند تا در این مهارت های ده گانه به اندازه ی کافی تقویت شوید. مهرداد سلیمی سالهاست به عنوان یک لایف کوچ به افراد زیادی کمک کرده برای برگزاری جلسه ی کوچینگ می توانید از این لینک درخواست بدهید.
برای استفاده از جلسات کوچینگ کلیک کنید:
ارتباط غیر کلامی
اما در دنیای ارتباط بین فردی بیشتر ارتباط ما با دیگران غیر کلامی است. هر پیامی که به کمک هرچیزی به جز کلمات برای دیگران ارسال می شود یک پیام غیر کلامی است. دانشی که مجموعه پیام های غیر کلامی، ارسال و شکل تاثیرگذاری آن بر مخاطب را بررسی و تحلیل کند، دانش ارتباط غیر کلامی نامیده میشود. حالت چهره، طرز نگاه کردن و از همه مهمتر زبان بدن جزئی از ارتباط غیر کلامی است. حتی بیش از توجه به ارتباط کلامی باید به ارتباط غیر کلامی توجه کرد چراکه کسب این مهارت بیش از ازتباط کلامی به برقراری ارتباط با دیگران کمک می کند.
مشکلات روابط بین فردی
ریشه ی بسیاری از مشکلاتی که در مهارت های اجتماعی وجود دارد به دوران کودکی برمیگردد. شخصیت و خلق و خوی مضطرب. برخی از افراد به شکل مادرزاد شبکه ی عصبی حساس تری دارند به این معنا که نسبت به محرک ها حساس تر هستند. اینگونه افراد نسبت به تغییر واکنش منفی نشان می دهند و زمان طولانی تری برای وفق دادن با شرایط خود دارند.
انگیزه ی کم برای قرار گرفتن در جمع
برخی از افراد ترجیح می دهند زمانهای کمتری در میان جمع قرار بگیرند. اینگونه افراد اغلب نیازی به حضورداشتن در جمع پیدا نمی کنند. این گونه افراد بودن در جمع دیگران را اغلب نوعی وقت گذرانی محسوب می کنند و ترجیح می دهند به تنهایی در منزل پای یک پروژه ی کاری کار کنند و یا کتاب مطالعه کنند و یا تلویزیون تماشا کنند تا اینکه با دیگران بیرون باشند.
البته باید این را در نظر گرفت که این افراد از نبودن در جمع دیگران احساس ناراحتی و یا نارضایتی ندارند. احساس کمبود خاصی هم پیدا نمی کنند اما مشکل بزرگ اینجاست که قرار نگرفتن در جمع دیگران فرد را از کسب مهارتهای اجتماعی محروم می کند و فرد در این زمینه دچار عقب ماندگی نسبت به دیگران می شود .
خیلی باهوش بودن
برخی تحقیقات نشان می دهد افراد خیلی باهوش نیز در برقراری ارتباط با جهان اجتماعی نیز دچار مشکل هستند. اغلب هوش سرشار آنها باعث ایجاد مشکل در برقراری ارتباط بین خود با سایر گروه همکلاسی ها یا همسالان شود. البته نمی توان گفت افرادی که هوش زیادی دارند ممکن است مشکلات اجتماعی داشته باشند. اتفاقا اغلب آنها افراد مهربانی هستند
کمبود یا نقص در آموزش مهارت های اجتماعی
به کودکان باید تا اندازه ای مهارت های اجتماعی آموزش داده شود. برخی از این مهارت ها در زندگی روزمره جریان دارد و کودک به طور غیر مستقیم آن را یاد می گیرند و برخی از مهارت ها را بزرگسالان در قالب درسهای کوچک به کودکان آموزش می دهند. اما بعضی اوقات این آموزشها به شکل درست به کودک ارائه نمی شود و یا اینکه الگوی درست رفتاری برای کودکان وجود ندارد.
برخی از کودکان نیز آنچنان در حصار خانواده محدود شده که فرصتی برای کسب مهارت های اجتماعی را پیدا نکرده اند. و هرآنچه که مفید بوده را نیاموخته اند. تحقیقات نشان می دهد اغلب خانواده هایی که خود مهارت های اجتماعی را ندارند و مضطرب هستند کودکان خود را از دنیای اجتماعی محروم می کنند. آنها گاهی به واسطه ی فرزند خود از ارتباط برقرار کردن با دیگران می ترسند.
عوامل موثر بر روابط بین فردی
در کنار تمام مسائل گفته شده اکنون می خواهیم در مورد عوامل تقویت کننده ی روابط میان فردی صحبت کنیم
گوش دادن فعال : از اصلی ترین و مهمترین عوامل موثر بر روابط بین فردی است. گوش دادن فعال با شنیدن فرق دارد. شنیدن امریست عادی . ما همه ی صداهایی که از اطراف به گوش ما می رسد را گوش می کنیم اما گوش فعال به معنی درک تمام پیام های کلامی و غیر کلامی برای درک معنی و احساسات دقیق طرف مقابل.
سوال پرسیدن متداول. پرسیدن سوال های حرفه ای به شکلی که بتواند در کمترین زمان ممکن رابطه ی فردی شما را تقویت کند. در این مرحله باید مواظب بود سوالهای مکرر به قصد مچ گیری و یا نفوذ در حریم شخصی فرد نباشد.
اهمیت قائل بودن: باید به احساسات، خواسته ها و نیازهای طرف مقابل اهمیت داد.
نه گفتن: مهارتی که فرد بتواند در مقابل خواسته های نابجای دیگران از کلمه ی نه استفاده کند. اگر فردی امکان رد درخواست نابجای دیگران و نه گفتن را نداشته باشد قطعا در ارتباطات اجتماعی خود دچار آسیب های زیادی خواهد شد.
به طور کلی باید گفت تمام عواملی که می تواند منجر به محکم کردن روابط بین فردی شود می تواند باعث بالابردن مهارت های اجتماعی شود. هر اندازه مهارت های اجتماعی خود را تقویت کنیم در پروسه ی زندگی شخصی و اجتماعی خود موفق تر خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید