تاب آوری چیست؟ ( در برابر مشکلات مقاوم باش )

تاب آوری چیست؟
در بعضی از انسانها در ابعاد فردی، شخصیتی و رفتاری ظرفیتی وجود دارد که در تجربه ی شرایط سخت، پرتنش و مشکلات به او کمک می کند. ظرفیتی که هرچقدر هم این شرایط سخت و پراسترس شدیدتر شود بازهم این افراد توانایی مقاومت دربرابر بحران ها و یا همان تاب آوری را دارند. به طور کلی تاب آوری به تمام این ظرفیت های فردی و روانی می گویند که باعث کمک و مقاومت در فرد دربرابر ناملایمات و استرس ها می شود تا هم فرد آسیب نبیند و هم شخصیت خود را رشد و ارتقا دهد. تاب آوری باعث توانمندی فرد در مقابل مشکلات زندگی و شغلی است و همچنین حضور سازنده در محیط اطراف و جامعه هم می باشد.
تاب آوری می تواند مانند مهارت های دیگر با آموزش به دست بیاید. تاب آوری در حوزه ی مهارت های کوچینگ قرار می گیرد. این مهارت در حوزه ی کوچینگ در دسته ی لایف کوچینگ قرار می گیرد. لایف کوچینگ برای افرادی است که اغلب به دنبال رسیدن به نقطه ی بالاتر از نقطه ی فعلی زندگی خود هستند. در آموزش لایف کوچینگ می توانید بسیاری از مهارت های زندگی از جمله تاب آوری، کنترل خشم، برنامه ریزی و …. را بیاموزید.
فردی که تاب آور است دربرابر اتفاقات ناخوشایند نگرش خود را درجهت مثبت تغییر می دهد و بجای بزرگ کردن از مشکل و بحران روی خود و توانایی هایش متمرکز می شود و خودش را بزرگتر از مشکلات می بیند. او به این موضوع ایمان دارد هیچ شرایطی پایدار نیست و تسلیم نمی شود و او به مشکلات را فرصت می داند نه تهدید. بجای اضطراب دنبال کسب تجربه است. تاب آوری باعث سازگاری بیشتر با هرشرایطی می باشد و باعث می شود درهر شرایطی آرامش خود را از دست ندهید. جمله ی افراد تاب آور ” شرایط دشوار و پرخطر باید زمینه ای برای رشد و سازندگی ما باشد” می باشد.
معنای کلمه ی تاب آوری چیست؟
بنا به تحقیقات انجام شده در بنیاد مهرداد سلیمی نام انگلیسی تاب آوری Resiliency است. معنای این کلمه در فرهنگ لغت خاصیت کشسانی، برگشت پذیری و ارتجاعی است.
ریشه ی این کلمه از فیزیک گرفته شده و به معنای جهش به سمت عقب می باشد. به این معنا که افراد با تاب آوری بالا با جهش پیروزمندانه به سمت عقب توانایی غلبه و مقاومت بر مشکلات و ناملایمات را دارند و باوجود تنش ها و در زمینه های شغلی، تحصیلی و اجتماعی رشد کنند.
تاب آوری ذاتی است؟
درست است که به بالا بودن توانایی افراد دربرابر بلا و تنش های زندگی را تاب آوری می گویند اما یک مهارت اکتسابی و قابل آموزش است و در کنار توانایی و مهارت درونی و اجتماعی و درتعامل با اطراف قابل تقویت است. درقالب خصوصیت مثبت ایجاد میشود.
خصوصیات اصلی افراد با تاب آوری بالا چیست؟
به طور کلی 4 ویژگی و خصوصیت اصلی در این افراد وجود دارد.
- یادگیری و به کار بردن مهارت هایی فردی و اجتماعی مثل انعطاف پذیری، احساس ارزشمند بودن، همدلی با دیگران، مهربانی، روحیه ی تفاهم داشتن، ارتباطات گسترده و موفق، روحیه ی شوخ طبعی در زندگی.
- یادگیری مهارت حل مسئله، برنامه ریزی، کمک در صورت نیاز، انتقاد پذیری و با خلاقیت بالا
- مهارت خودکنترلی، دیسیپلین و خودانضباطی، خودکارآمدی، خودباوری، مسلط بر امور.
- داشتن هدف، مثبت نگر و خوش بین درمورد آینده و موفقیت.
چطور تاب آوری را افزایش دهید؟
دراينجا راهکارهایی برای افزایش تاب آوری و استقامت شما دربرابر شرایط سخت را معرفی می کنیم.
روابط موفق
رابطه موفق و خوب با دوستان، خانواده و اطرافیان مهمترین شاخص برای افزایش این خصوصیت مهم است.
بحران ها را موقت بدانید
بحران، تنش، استرس، مشکلات و خطر جزو جدانشدنی از زندگی هرفردی است. تغییر حقیقت مشکلات و اتفاقات غیرممکن است اما تغییر درک و تفسیر خود از مشکلات امری جدانشدنی است. اگر مواقع نامطلوب را مسائلی برطرف شدنی و قابل حل ببینید توانایی و برداشتن قدم های مثبت را برای حل و برطرف کردن مشکلات خواهید داشت.
هدف
شاخص مهم دیگر در افزایش تاب آوری انتخاب هدف است. فردی که در زندگی خود برنامه و هدف تعیین کرده برای آینده جهت گیری مثبت دارد و برای تحقق هدف خود تلاش می کند.
اقدامات محکم
بعضی از افراد هستند که درصورت بروز مشکلات هیچ کاری انجام نمی دهند و منتظر هستند که مشکلات خودبهخود حل شوند. این به معنای نداشتن تاب آوری است. درصورتی که توانمندی برای عمل کردن و رفع شرایط نامطلوب یکی از اصول تاب آوری است.
تقویت دید مثبت درمورد خود
یکی از ویژگی های مهم برای تاب آوری اعتماد به نفس، عزت نفس، اعتماد به توانایی های فردی است. قبل از سعی برای حل مشکلات و قدم های ضروری فرد باید به تواناییهای خود باور و ایمان داشته باشد.
مراقبت از خود
فردی که توانایی محافظت از خود را از نظر جسمی و روانی دارد اشتیاق و تلاش بیشتری برای رفع شرایط منفی و مشکلات را دارد. این امر مهم با حساس بودن دربرابر هیجانات، نیازهای شخصی، زمان گذاشتن برای خود، شرکت در فعالیت های لذتبخش، ورزش، تغذیه ی سالم مشخص می شود.
دلبستگی های مثبت
در فعالیت ها و کلاس های سرگرم کننده سالم شرکت کنید. در گروه های مذهبی، هنری یا انجمن های علمی عضو باشید. در باشگاه ها ورزش کنید.
تقویت ایمان
معنویت را تقویت کنید. افرادی که باورها و ایمان قلبی دارند در مشکلات و بحران ها به خداوند توکل می کنند. همیشه امنیت و آرامش عالی را تجربه می کنند.
نکات تاب آوری
روندی پویا می باشد و در شرایط سخت تر و پرخطر، سخت تر می شود.
به شرایط وابسته می باشد. به این معنا که امکان دارد یک رفتار سازگارانه در یک شرایط در شرایط دیگر سازگار نباشد.
تاب آوری نتیجه ی تعامل خصوصیات شخصیتی با شرایط محیط است.
دیدگاهتان را بنویسید