مهارت های زندگی چیست؟ 10 مورد از مهارت های اصلی
فهرست مطالب
Toggleمهارت های زندگی، شامل مهارت هایی میشوند که برای زندگی بهتر و رسیدن به موفقیت لازم هستند، که خود به مهارت های اصلی و فرعی تقسیم میشوند و جز موضوعات اساسی و مهمی است که در دوره های کوچینگ و لایف کوچینگ به آن پرداخته میشود.
این مهارت ها عادات و رفتار های ما را میسازند که یادگیری آنها میتواند بسیاری از نواقص رفتاری و شخصیتی را برطرف کرده و حتی ویژگی ها و خصوصیت های مثبت جدیدی را ایجاد کرد. این دسته مهارت های زندگی، میتواند در همهی ابعاد زندگی کاری و شخصی مان تاثیر بگذارد که در این مقاله از سایت سلیمی برنا درمورد آن ها توضیح داده شده است.
مهارت های زندگی چیست؟
مهارت های زندگی خصوصیات و تمریناتی اکتسابی هستند که برای داشتن بهترین واکنش و رفتار در شرایط متفاوت کمک کننده و مؤثر است. هیچ انسانی کامل نیست و گاهی در رفتار انسان ها نواقصی وجود دارد که باعث آسیب به خود و اطرافیان می شود.
می توان گفت که کسب مهارت های زندگی تا حدود زیادی این نواقص را برطرف می کند و خصوصیات مثبت را در انسان ايجاد می کند و به نوعی رشد و توسعه این مهارت ها تضمین کنندهی سلامت روان می باشد که با آموزش و گسترش آنها می توانید به شیوهی بهتر و مناسب تری زندگی کنید.
طبق تعريفی که از سوی سازمان بهداشت روانی وجود دارد،مهارت های زندگی برای افزایش و تقویت توانمندی روانی و اجتماعی آموزش داده می شود.
گاهی بسیاری از ناکامی ها و شکست ها بخاطر ایراداتی است که در مهارت های زندگی وجود دارد و فرد بعد از یادگیری به شکل مؤثر و مفید بهتر می تواند با موانع و مشکلاتی که در زندگی بوجود می آید، برخورد کرده و تصمیم گیری بهتر و درست تری داشته باشد.
درواقع و به طور کلی باعث زندگی بهتر خواهد شد.
در موضوع مهارت های زندگی دونوع مهارت اصلی و فرعی وجود دارد که به طور جداگانه به آن می پردازیم.
مهارت های اصلی در زندگی
این مهارت ها خصوصیاتی هستند که افراد برای زندگی بهتر، باید آنها را آموزش دیده و از آنها استفاده کنند؛ ما در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
1. خودآگاهی
خودآگاهی جز اولین و مهم ترین مهارت های زندگی است. خودآگاهی به مفهوم شناسایی کامل خود، به مواردی مثل: آگاهی و درک از نظرات، نگرش ها، افکار، نقاط قوت و ضعف، علایق و… اشاره میکند.
زمانی که شما نسبت به ابعاد وجود خود شناخت داشته باشید قطعاً انتخاب های بهتری و نهایتاً تصمیم گیری های بهتری هم خواهید داشت. جهت تقویت این مهارت باید به طور کامل درمورد تمام ابعاد خودتان فکر کنید و درصورت امکان می توانید از افراد صمیمی، امن و نزدیک خود هم نظر بخواهید.
2. مهارت حل مسئله
همهی افراد در زندگی با چالش ها، موانع و مشکلاتی روبرو می شوند که نیازمند بهترین تصمیم گیری ها و راه حل ها است. حل مسئله یکی از مهمترین مهارت های زندگی است که فرد می تواند به بهترین راه حل ها برسد و به شکل سازگارانه تری با مشکلات و موانع روبرو شود.
یادگیری مهارت حل مسئله باعث افزایش خصوصیات مثبت روانی مثل: افزایش اعتماد به نفس، رضایت از زندگی، انعطاف پذیری، کاهش استرس و خصوصیات منفی خواهد شد.
افراد در زمانی که با مسائل و مشکلاتی در زندگی برخورد می کنند به دو روش هیجان مدار و مسئله مدار رفتار می کنند.
در رویکرد هیجان مدار بیشترین تمرکز روی هیجانات است؛ اما رویکرد مسئله مدار در مرحله اول در مقابل روبرو شدن با مشکلات، پذیرفته میشود که مشکل پیش آمده کاملاً قابل حل می باشد و بعد تمام راه حل ها را بررسی می شود و با وجود پیامدها بهترین گزینه برای حل مشکلات و رفع موانع انتخاب می شود.
3. هوش هیجانی
هوش هیجانی یکی از مهارت های زندگی و به مفهوم توانمندی برای شناسایی، درک و قبول احساسات ديگران می باشد.
افرادی که از میزان مناسبی از هوش هیجانی برخوردار هستند، در رابطه با دیگران درک بهتر و بالاتری دارند؛ به همین دلیل روابط گسترده تر و دوستان بیشتری خواهند داشت و همچنین رفتارهای پرخاشگرانه، خشونت بسیار کمی را در رابطه با دیگران از خود نشان می دهند.
4. مهارت نه گفتن
این مهارت یکی از ضروری ترین مهارت های زندگی است که بسیاری از افراد دچار مشکل می شوند و دنبال تقویت این مهارت هستند.
درواقع همه ی افراد باید این مهارت را کسب کنند و به این مهارت برسند که زمانی درخواست و یا انجام کاری، با توانایی ها و علاقهی شخصی آنها متضاد و متناقض است را نپذیرند و به راحتی و محترمانه به آن نه بگويند.
زمانی که شما مهارت نه گفتن را نداشته باشید، رفتارهای منفعل انجام می دهند. رفتار منفعل زمانی که ابراز می شود که افراد در ظاهری مهربان همهی درخواست ها را می پذیرد؛ اما از درون ناراحت هستند، این پذیرفتن ها بدلیل عدم مهارت نه گفتن است.
گاهی هم این افراد جرأت داشتن را با پرخاشگری اشتباه می گیرند و با خشونت و پرخاشگری برای رسیدن به حق خود تلاش می کنند؛ اما زمانی که شما به مهارت نه گفتن برسید، درصورت مخالفت با دیگران بدون اینکه حقی از دیگران ضایع کنید و یا دیگران را نادیده بگیرید نظر خود را بسیار محترمانه و با ادب ابراز خواهید کرد.
5. تفکر خلاق
یکی از مهارت های زندگی که کاربردی است، مهارت تفکر خلاق است، و به این معنا است که فرد می تواند به اتفاقات نگاه دیگری داشته باشد و مواردی مثل آزادی در ابراز نظر، اعتماد، باور به تواناییهای خود، روبرو شدن با چالش ها و موانع و مشکلات در ايجاد و تقویت تفکر خلاق مفید و مؤثر است.
6. تفکر انتقادی
یکی دیگر از مهارت های زندگی، تفکر انتقادی است که به افراد توانایی فکر و تحلیل و بررسی درمورد طرز تفکر خود را می دهد.
مهارت تفکر انتقادی باعث رشد و توسعه و پختگی در اندیشه است و باعث جلوگیری از آسیب های روانی می شود. این تفکر از سال های اولیه آموزش ابتدایی باید به کودکان آموزش داده شود. به این صورت که بتوانند مسائل زندگی را به چالش بکشند و سوال هایی که در ذهن آنها ايجاد می شود، بر رشد و تقویت این مهارت، بسیار کمک کننده است.
7. مقابله با استرس
زندگی امروز سرشار از استرس های مضر است که اگر مهارت مدیریت و کنترل استرس بسیار مهم است و باعث می شود که فرد دربرابر تغییرات و مسائل زندگی بهترین رفتار و مدیریت را داشته باشد.
افرادی که این مهارت را در خود تقویت کرده اند، دربرابر استرس مقاوم هستند و خصوصیاتی مثل: تعهد، مسئوليت پذیری، مبارزه جویی، خودباوری و اعتماد به نفس دارند. در مقالهی مقابله با استرس به طور کامل به این موضوع پرداخته شده است.
8. کنترل خشم و عصبانیت
یکی از هیجانات پرقدرت خشم و عصبانیت است که بسیاری از افراد به خوبی نمی توانند آن را کنترل کنند و گاهی باعث پیامدهای غیر قابل جبران می شود.
کنترل خشم به مفهوم این است که خشم خود را به شیوه ای سازنده ابراز کنید که برای خود و دیگران مفید باشد.
9. ارتباط موفق
افرادی که در ايجاد مهارت های ارتباطی بین فردی توانمند باشند، ارتباطات وسیع، راحت و با گشاده رویی دارند و خیلی روشن و درست پیام و منظور خود را می رسانند و ديگران بعد از ارتباط با آنها احساس رضایت دارند.
مهارت ارتباطی در بخش مقدماتی برپایه ی دو بخش گوش کردن و بیان مؤثر و مناسب است و در مراحل بالاتر شامل دو بخش کلامی و غیر کلامی می باشد. می توانید مطلب کامل ارتباط موفق را در مقاله مهارت های ارتباطی، در همین سایت مطالعه نمایید.
10. اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یکی از مهم ترین و ضروری ترین مهارت های زندگی است و به معنای این است که فرد درمورد خود چه افکار و احساساتی دارد. مهارت تقویت اعتماد به نفس باعث می شود که شما خود انگارهی درست و مثبت از خود ایجاد کنید.
11. انعطاف پذیری
به مفهوم این است که فرد توانایی این را پیدا کند که زمانی که با شرایطی که دلخواه و ایده آل او نیست روبرو می شود خودش را با آن شرایط مطابقت دهد و در زمان ايجاد چالش ها، مشکلات و یا تغییرات شرایط جدید آسیبی نبیند و به راحتی با هر شرایطی سازگار شود.
سوالات متداول
مهارت های زندگی چیست؟
مهارت ههای زندگی شامل مهارت های اکتسابی هستند و شامل مهارت های اصلی و فرعی هستند که رفتار و عادات را در فرد ایجاد میکند و باعث افزایش موفقیت و بهبود کیفیت زندگی می شود.
مهارت های اصلی در زندگی شامل چه چیزهایی می شود؟
خودآگاهی، مهارت حل مسئله، تفکر خلاق، هوش هیجانی، ارتباط موفق، مهارت نه گفتن، کنترل خشم، کنترل استرس، انعطاف پذیری، اعتماد به نفس و تفکر انتقادی.
سخن آخر
مهارت های زندگی به مهارت های اکتسابی گفته می شود که هر فردی برای زندگی بهتر و موفقیت در زندگی به آن نیاز دارد. یادگیری و تقویت این مهارت ها باعث ایجاد عادات و رفتار مثبت و رفع نواقص رفتاری می شود. در این مطلب به طور کامل این مهارت ها را معرفی کرده ایم. امیدواریم مورد توجه شما همراهان عزیز قرار گرفته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید