تکنیک های گوش فعال و مؤثر
گوش فعال
گوش کردن فعال یک مهارت و هنر اکتسابی بسیار مهم در کوچینگ است که باید آن را یاد بگیرید. گوش کردن با شنیدن متفاوت است و باعث افزایش موفقیت، افزایش میزان اعتماد و علاقه ی افراد به ما می شود. و به معنای این است که شما با تمام تمرکز حرف های طرف مقابل را گوش کنید. در این مقاله از وبلاگ مهرداد سلیمی برنا مهارت گوش کردن فعال در کوچینگ را به طور کامل معرفی کرده و فواید و تکنیک های افزایش و تقویت این مهم را توضیح دادیم.
اکثر افرادی که در رسیدن به اهداف مورد نظر موفق شدند، شنونده های خوب و ماهری بودند. این اهداف می تواند ايجاد ارتباطات مؤثر و گسترده با همه، موفقیت تحصیلی برای دانش آموزان و دانشجویان، فروشنده ی خوب، مربی و کوچ، ايجاد و افزایش جذابیت رفتاری و…. باشد.
تفاوت گوش فعال با شنیدن
حتماً برای شما پیش آمده است که هرروز در حال عبور از یک خیابان هستید اما اگر از شما درمورد جزئیات آن خیابان پرسیده شود با وجود اینکه همیشه دیده اید و شناخت کامل دارید توجهی نکرده باشید. درمورد شنیدن و گوش کردن هم همینطور است، بسیاری اوقات شما می شنوید حتی می توانید شنیده هایتان را تکرار کنید اما در اصل هیچ درک و توجهی ندارید. شنیدن فقط درک صداهای ايجاد شده است ولی گوش کردن فعال با تمرکز حواس، درگیری ذهنی است که باعث درک و توجه بالا از صحبت های مخاطب می شود.
کوچینگ و مهارت گوش فعال
مهارت خوب گوش کردن از مهمترین مهارت های مورد نیاز در کوچینگ است. ایجاد ارتباط مؤثر و موفق و به طور کلی در همه ی جنبه های زندگی حائز اهمیت بسیاری است.
احترام به دیگران با گوش فعال
وقتی با دقت، تمرکز، توجه به صحبت های ديگران گوش می کنید به آن فرد حس احترام و ارزشمندی را انتقال می دهیم و فرد مقابل متوجه این موضوع خواهد شد و تمام سعی خود را در بهتر ارائه دادن سخنان خود می کند. این همان ضرب المثل “مستمع صاحب سخن را بر سر ذوق آورد” و همچنین باعث ايجاد احترام و نگاه ویژه ای برای خود شما و درنتيجه ايجاد احترام متقابل خواهد شد.
ايجاد ارتباطات گسترده با گوش کردن فعال
در آموزش کوچینگ مهرداد سلیمی برنا با گوش کردن فعال در مدت زمان دو هفته ای می توانید ايجاد کننده ی روابط دوستانه ی بیشتری باشید تا اینکه دو سال تلاش کنید برای اینکه آنها را به خودتان علاقه مند کنید”
زمانی که شما خیلی خوب به صحبت های طرف مقابل گوش می کنید نشانگر میل شما به برقراری ارتباط محکم و قوی است و باعث اشتیاق به سپری کردن زمان با آنهاست که این تأثیر گوش کردن فعال و ارتباطات قوی است.
افزایش دانش و اطلاعات با گوش کردن فعال
گوش کردن فعال باعث باز شدن ذهن می شود. افرادی که شنونده های خوبی هستند و هنر گوش کردن را می دانند معمولاً یادگیرنده های عالی هستند. به این صورت که زمانی که شما خیلی خوب گوش می کنید اطلاعات جدید و خوبی را دریافت و درک می کنید.
کمک به خود و دیگران با گوش کردن فعال
شاید در نگاه اول این موضوع لطف به طرف مقابل به نظر برسد و این نکته ی چندان مفیدی در این موضوع نیست. توجه داشته باشید که گوش کردن مؤثر باعث ایجاد اعتماد و جبران طرف مقابل و ايجاد اعتماد متقابل و مکالمه ای مفید می شود.
ايجاد خلاقیت و ایده های جدید با گوش فعال
در هر ارتباطی و در هر صحبتی با افراد می توانید ایده های جدید و نو را کشف کنید. نظر هر انسانی متفاوت است و با گوش کردن فعال و مؤثر می توانید ایده ها و گزینه های جدیدی را کشف کنید و این باعث افزایش خلاقیت می شود.
آموزش مطالب جدید
فردی که دائماً درحال صحبت کردن است خیلی ديگران و نکات جدید را نمی شنود، بنابراین زمانی که با دیگران درتعامل هستید فقط اگر شنونده های خوبی باشید متوجه یادگیری مطالب و موضوعات جدید خواهید شد.
درک و برداشت درست و کامل
بسیاری از مشکلات و سوءتفاهم ها در ارتباطات به دلیل تفاوت منظور طرف مقابل و درک و برداشت نادرست از صحبتهای او و یا گوش ندادن به صحبت های اوست. بنابراین برای رفع این مشکل زمانی که فردی درحال صحبت است با تمرکز و تمام حواس به او گوش دهید تا به درک درستی از موضوع هدفی که به او برای متوجه کردن شما تلاش می کند برسید.
عوامل مؤثر درگوش کردن فعال
عوامل بسیار زیادی هستند که باعث تحت تأثیر قرار دادن و کاهش کیفیت گوش دادن می شود که باعث ایجاد عکس العمل و پاسخ های متناقض و نامربوط به گوینده و مخاطب می شود. این عوامل عبارت اند از :
پیش زمینه های ذهنی از مخاطب
پیش فرض های ذهنی از گوینده و مخاطب باعث تأثیر خیلی زیادی روی مهارت گوش کردن می شود. به طور مثال وقتی شما از مخاطب خود یک تصور ذهنی خودخواه یا خودشیفته دارید این موضوع مدام در ذهن شما تکرار خواهد شد که این فرد هر جمله ای که می گوید فقط برای تعریف و تمجید از خودش می باشد. این پیش فرض ها باعث برداشت و قضاوت بعضاً نادرست از صحبت های مخاطب می شود و باعث هدایت ذهن شما در گوش دادن خواهد شد.
نداشتن تمرکز
تمرکز یکی از عوامل و ابزارهای بسیار مهم در گوش کردن فعال است. اما زمانی که طرف مقابل درحال صحبت کردن است اما شما در ذهن درحال پردازش پاسخ هایی که می خواهید داشته باشید هستید،تمرکز کافی برای گوش کردن فعال و مؤثر را از دست خواهید داد و بسیاری از نکات مهم در صحبت های او را متوجه نخواهید شد و یا اشتباه درک خواهید کرد.
تکراری بودن صحبت ها
توجه داشته باشید که صحبت های تکراری فقط و فقط شنیده می شوند. زمانی که شما یک حرفی را چند بار می شنوید و تکراری می شوند را با دقت کمتری گوش خواهید کرد و فقط شنونده خواهید بود. پس زمانی که حرف جدیدی گفته می شود ذهن مخاطب بیشتر درگیر می شود. درنتيجه تکراری نبودن صحبت ها یکی از اصول مهم و اساسی در افزایش کیفیت گوش کردن فعال می باشد.
آگاهی و شناخت از تفکرات مخاطب
وقتی شما نسبت به مخاطب خود شناخت کافی دارید و تاحدودی از تفکرات او آگاه هستید قطعاً بهتر می توانید صحبت های او را با دقت بیشتری گوش کنید و درک بهتری خواهید داشت. اما زمانی که شما هیچ شناختی از مخاطب خود ندارید ممکن است گوش کردن فعال را دچار مشکل کنید و شما در درک منظور واقعی او ديرتر موفق شوید.
تفاوت در ویژگی های فردی
یکی از موضوعاتی که در گوش کردن فعال باید به آن توجه زیادی داشته باشید این است که افراد با هم تفاوت دارند و قرار نیست که همه در نظرات، تفکرات و ایده ها نظراتی مشابه با نظرات شما را داشته باشند. باوجود تمام این تفاوت های فردی باز هم شما باید تمام تکنیک های گوش کردن فعال را به کار گرفته تا به طور کامل و درست منظور مخاطب را متوجه شوید.
تکنیک های گوش فعال و موثر
توجه جسمی و زبان بدن در گوش کردن
توجه جسمی به معنای علائم غیر کلامی است یعنی با حرکات خود تمام حواس، توجه و تمرکز خود را به مخاطبی که درحال صحبت با او هستید انتقال دهید. به طور مثال متمایل کردن بدن به سمت مخاطب، ارتباط چشمی مناسب، تکان دادن سر و به طور کلی با این علائم صحبت های او را تأیید کرده و مخاطب را متوجه این موضوع می کنید که با تمرکز حواس درحال شنیدن صحبت های او هستید.
پیگیری
شما باید به مخاطب احساس تمایل به شنیدن را انتقال دهید و این حس را با کلماتی ترغیب کننده مثل خوب بعدش چی شد؟ چه جالب؟ و…. هیجان، اشتیاق و تمایل خود را در قالب کلمات و جملات انعکاس دهید.
طرح سؤالات
سؤال پرسیدن نشانگر درگیر شدن ذهن با صحبت های مخاطب است. برای این کار گهگاه از او سؤال بپرسید. سؤال پرسیدن نشانگر تعامل شما با گوینده است.
انتقال درک و برداشت از صحبت های گوینده هم یکی دیگر از تکنیک های گوش کردن فعال می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید