خود کنترلی و تاثیرات مثبت و منفی آن در زندگی
فهرست مطالب
Toggleخود کنترلی چیست؟
خود کنترلی به معنای کنترل کردن تمایلات و سلایق خود است. افرادی که خود کنترلی دارند می توانند خود را در مسیر اهداف خود ثابت قدم نگه دارند و از افراط یا تفریط جلوگیری می کنند.
در واقع افراد خود کنترل گر می توانند کارها را به درستی انجام دهند و همیشه خود را شاداب و سالم نگه دارند.
در ابتداد شاید خود کنترلی یک ویژگی کم ارزش محسوب می شود اما در این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی به این نکته خواهیم پرداخت که این ویژگی ارزش تلاش کردن دارد.
خود کنترلی و کوچینگ
علم کوچینگ علم رشد توانمندی هاست. هر پتانسیلی که ذاتی در شما وجود دارد و یا اکتسابی است توسط علم کوچینگ هدایت شده و رشد می کند. آموزش کوچینگ به مراجع می آموزد چگونه پتانسیل های ذاتی خود را بشناسد و آن را رشد دهد. اگر در مسیر رسیدن به اهداف خود همواره دچار افراط و تفریط هستید؟! نیاز دارید با آموزش کوچینگ مهارت خود کنترلی را به دست آورید و آن را رشد و توسعه دهید.
راهکارهای تقویت خودکنترلی
برای رسیدن به مهارت خودکنترلی مثل مهارت های دیگر راهکارهایی وجود دارد که باعث تقویت آن می شود که در اینجا بعضی از آن ها را یادآور شده ایم.
تهیه لیست از رفتارهایی که خواهان تغییر آن ها هستیم
منشأ تغییر مثبت و واقعی درون شما است. به ندای درون خود گوش کنید. لیستی از رفتارهای قابل تغییر مثل غذاخوردن ناسالم و ریزه خواری، ترک سیگار، الکل و موادمخدر، کنترل عصبانیت، افراط در خرید، عادات ناسالم و… تهیه کنید و اگر انتقادی از اطرافیان به رفتار شما شد آن ها را هم مدنظر قرار دهید و با احترام به خودتان و درصورت آگاهی به رفتارهای ناخوشایند و همچنین بازخوردگیری از اطرافیان و دوستان امن، خانواده و.. نسبت به تغییر رفتار خود اقدام کنید.
انتخاب اصلی ترین رفتاری که باید تغییر کند
همه ی افراد معمولاً یک بخشی از رفتارها را در زندگی خود دارند که به مراقبت و کنترل بیشتری نیاز دارد. به لیست و رفتارهایی که باید تغییر دهید نگاه کنید و مهم ترین آن را انتخاب کنید. به خود و توانایی های خود اعتماد کرده و اهداف واقعی را درنظر بگیرید. توجه داشته باشید که تغییر رفتار و عادات یک فرآیند زمان بر است، پس صبور باشید و کاملاً روی رفتار خود متمرکز باشید
تحقیق درمورد رفتارها
به طور مثال می توانید از افرادی که در شرایط مشابه شما قرار داشتند و رفتاری که شما خواهان تغییر آن هستید را تغییر دادند بپرسید و تحقیق کنید. به طور مثال ترک ریزه خواری و یا هرچیزی در این راستا تکنیک های مرتبط با خودکنترلی برای تغییر اینگونه رفتارها را شناسایی کنید و از تجربه ی دیگران استفاده کنید. این باعث می شود که به مرور به این نتیجه برسید که چه مواردی برای شما مفید است.
موجودی گرفتن بدون اغراق از تواناییهای خود
تواناییهای خود را لیست کنید و دانش و تجربیاتی که درمورد تغییرات بدست آوردید را یادداشت کنید. شناسایی موارد هیجانی که باعث عدم خودکنترلی در شما می شود باعث می شود که رفتار مورد نظر خود را بشناسید و بتوانید راحت تر آن را تغییر دهید. خودکنترلی واقعی از جایی شروع می شود که ببینید چه چیزهایی باعث تحریک و مقاومت شما می شود.
تعیین اهداف واقعی
یکی از مهمترین دلایل شکست در هر هدف و یا مسیر رسیدن به خودکنترلی این است که قصد دارید خیلی سریع به اهداف خود و تغییرات در این مورد برسید اهداف واقعی تعیین کنید که همین باعث میشود که تلاش خود را به طور ناگهانی قطع نکنید و ناامید و بی انگیزه نشوید. به طور مثال در تعیین رژیم به طور ناگهانی یک سری از مواد غذایی را کنار نگذارید.
یادداشت پیشرفت ها و تغییرات کوچک
يک تقویم و یک برنامه داشته باشید و تمام تلاش های خود را در آن یادداشت کنید و هرجایی که حس کردید که کنترل خود را از دست دادید را روی آن برنامه علامت بزنید و تمام آن مواردی که قبلاً موجب پیشرفت شما بوده و یادداشت کرده بودید را ببینید که باعث تحریک و تشویق در شما خواهد شد. دقت کنید که هرچقدر از خودتان و الگوهای مربوط به خود و تحریک های قبل آگاهی پیدا کنید روبرو شدن با اتفاقات و چالش های مسیر رسیدن به خودکنترلی برای شما راحت تر خواهد شد.
ايجاد انگیزه برای خود
مدام به خود یادآوری کنید که دلیل تغییر رفتار چیست. انگیزه های درون خود را در یک دفترچه بنویسید و سعی داشته باشید که همیشه جلوی چشم خود قرار دهید. به طور مثال می خواهید سیگار را ترک کنید. در دفترچه معایب آن را مثل هزینه، مراقبت و بهداشت دهان و دندان، سلامت و…. را بنویسید و در مقابل یک لیست از فواید ترک آن را هم بنویسید که انگیزه شما را افزایش دهد.
هدایت انرژی به سمت امور مثبت
توجه داشته باشید که عادات مثبت را بجای عادات و رفتارهایی که خواهان تغییر آن هستید جایگزین کنید. مراقبت از خود به شما در مسیر تغییرات و خودکنترلی کمک می کند.
به طور مثال اگر شما فردی هستید که در هنگام عصبی شدن پرخوری می کنید روش های دیگری مثل نفس عمیق، ورزش، مدیتیشن، پیاده روی و… را جایگزین کنید.
سرگرمی
اگر سرگرمی های جذاب مثل ورزش، بازی های فکری، نقاشی، موزیک برای خود ايجاد کنید می توانید ذهن خود را از امور منفی و مضر منحرف کرده و این جایگزین کردن رفتار سالم با رفتارهای تنش زا روش خیلی خوبی برای خودکنترلی است.
استفاده از سیستم پشتیبانی
درست است که در رسیدن به خودکنترلی و اهداف تواناییهای خودتان بخش بزرگ و مهمی است اما اگر به حمایت و پشتیبانی نیاز دارید می توانید روی کمک و حمایت خانواده و دوستان و اطرافیان صمیمی که از تغییر رفتار در شما آگاهی دارند حساب کنید. این حمایت می تواند در حد گوش فعال به شما و تشویق کردن برای پیشرفت های هرچقدر کوچک شما باشد.
پاداش
برای خودتان برای ايجاد تغییرات هرچقدر کوچک اما مثبت پاداش درنظر بگیرید. این کار برای افزایش انگیزه عالی است و باعث می شود شما با انگیزه و محکم تر برای جایگزین کردن عادات مثبت بجای رفتارهای قبلی اقدام کنید. به طور مثال می توانید دربرابر ترک پرخوری و پیشرفت های هرچند کوچک در این راستا یک هدیه برای خود درنظر بگیرید.
کمک خواستن
تا زمانی که خودکنترلی یک برنامه ی مهم و هدف مهم در زندگی شما است و نسبت به انتخاب ها و رفتارهای خود وسواس و احساس مسئولیت بیشتری دارید امکان کمک خواستن بیرون از توانایی خودتان بیشتر می شود. مثل ترک الکل، مواد مخدر که ممکن است برای خود شما یا دیگران باعث ایجاد آسیب باشد بهتر است که به موقع دنبال کمک باشید.
سخن آخر
خودکنترلی یک خصوصیت بسیار مهم و به معنای اراده و مقاومت دربرابر عادات منفی و وسوسه ها برای رسیدن به اهداف بلند مدت است. زمانی که شما به خودکنترلی و تسلط بر امور برسید براحتی می توانید با چالش ها و مشکلات در زندگی مواجه شده و با عادات منفی و مضر مقابله کرده تا به هدف خود برسید و ویژگی های مثبت را جایگزین آنها کنید. در بالا راهکارهای رسیدن به خودکنترلی به طور کامل توضیح داده شده است. امیدواریم که مورد استفاده و توجه قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید