مهارت های کوچینگ
مهارت های کوچینگ
کوچینگ یکی از واژه های جدید است که امروزه زیاد شنیده می شود و جای خود را میان نیازهای اساسی افراد و کسب و کارها به سرعت باز کرده است . آموزش کوچینگ یکی از تاثیرگذارترین روش ها برای پرورش نقاط قوت و توانایی های افراد در زمینههای روش های جدید مدیریت احساسات و روابط، افزایش خودآگاهی و حس پذیرش مسئولیت، کمک از بین بردن عادت های نادرست، شناسایی و بهبود رفتارهای شایسته، تاثیر مداوم و مثبت در سبک زندگی، کمک به ایجاد انگیزه و بهبود اعتماد به نفس، کمک به مدیریت کسب و کار و… است. دانستن مهارت های کوچینگ نه تنها برای کوچ بلکه برای مراجعه کنندگان نیز خالی از لطف نیست. مراجعه کننده با شناخت داشتن از مهارت های کوچینگ می تواند دلیل رفتار ها و خواسته های کوچک را تشخیص دهد و روند کار کوچینگ را سریع تر و راحت تر کند. از طرفی در انتخاب کوچه حرفهای و بهتر به او کمک می کند. در این مقاله از بنیاد مهرداد سلیمی انواع مهارت های کوچینگ را معرفی می کنیم.
تعیین هدف
اولین مهارتی که کوچ باید بیاموزد. کوچ هدف را در ابتدا به درستی تشخیص دهد ادامه مسیر راحت تر است شناسایی هدف باید با توجه به ارزش ها و توانایی های فردی را پذیرد. این اهداف باید قابل دسترسی، واضح و روشن، تحریک کننده، قابل اعتماد، اندازه گیری، مشخص باشد.
خلاقیت
هدایت مراجعه کننده در مسیر تحقق ایده ها، یکی از اساسی ترین مهارت های کوچینگ است. خلاقیت شما میتواند به یادگیری سریعتر افراد کمک کند و برای رسیدن به اهدافشان، به آنها بهترین مسیرها نشان دهد. زمانیکه با یک چالش جدید رئ به رو می شوید کافیست از زوایه های مختلف به آن مشکل نگاه کنید تا به راحتی با ایده های جدید روبه رو شوید، آنها را پرورش دهید و و بعد از تصمیم گیری درباره نتایج احتمالی، وارد عمل شوید. این نکته را فراموش نکنید که خلاقیت فقط معطوف به ارائه راه حل نمیشود، بلکه شما میتوانید با طرح پرسش های خلاقانه، مسیر رشد افراد را هموارتر کنید.
گوش دادن
فقط شنونده خوبی باشید و به مخاطب توجه نشان دهید؛ به همصحبت خوبی تبدیل می شوید با این ویژگی می توانید مورد اعتماد بودن و صمیمیت و صداقت خود را نشان داده و اطلاعات بهتری از مراجعه کننده خود دریافت کنید و در ادامه با استخراج نکات مهم به شفافسازی برای مراجعه کننده بپردازید. گوش دادن فعال جزو آن دسته از مهارت های کوچینگ است که باعث موفقیت کوچ می شود.
گوش دادن دارای سه مرحله است :
گوش دادن ذهنی: گوش دادن معمول است که به صورت روزمره صورت می گیرد.
گوش دادن عینی: در این گوش دادن تمرکز بیشتری بر روی فرد مقابل ایجاد میشود و عمیق تر است.
گوش دادن شهودی : عمیق ترین نوع گوش دادن از ، به طوری که مسئله احساسات طرف مقابل را درک می کنید وبه همزاد پنداری با او می رسید.
نگاه کردن
علاوه بر گوش دادن، کوچ باید به مهارت نگاه کردن اصولی نیز دست یابد.عمیق وواقعی بودن صحبت های فرد و احساساتش با زبان بدن فرد نمایان می شود، نوع ارتباط اجتماعی درونگرا بودن یا برونگرا بودن، ترس از بیان نظرات در جمع و مواردی از این چنین را می توان با مشاهده به مراجعه کننده دریافت کرد. و این امر به نتیجه گیری درست و اصولی کمک می کند .ارتباط چشمی با افراد نشان می دهد که فردی با اعتماد به نفس هستید و به او توجه دارید.
متمرکز ماندن
به عنوان کوچ باید مطمئن شوید جلسه کوچینگ در مسیر درستی قرار دارید و بحث های عادی و روزمره نمی گذارد مکالماتان از مسیر خود منحرف شود. به علاوه نباید اجازه دهید مراجعه کننده بیش از انداره به جزئیات بپردازد.
مقاومت کردن
از مهمترین مهارت های کو چینگ این است، که همیشه متمرکز بر ادامه مسیر باشید و بدون دلسرد شدن، دیگران را به سمت اهدافشان راهنمایی کنید. شما به عنوان یک کوچ می توانید مسائل را پیش بینی کنید و از موانع و چالشها به عنوان وسیله ای برای پیشرفت استفاده کنید. پایداری شما به دیگران انگیزه و اطمینان خاطر میدهد که علیرغم هر گونه مشکل پیش آمده، تلاششان را همچنان ادامه دهند.
ایجاد همدلی
همدلی یک مهارت مهم ارتباطی است. اینکه بتوانیم خودمان را در جایگاه فرد مقابل قرار دهیم و احساس و تفکر او را در شرایطی که دارد درک کنیم. حس درک شدن توسط کوچ باعث ایجاد اعتماد شده و برخورد صادقانه، حس امنیت و اعتماد به نفس به مراجعه کننده می دهد. بنابراین باید بدهد چگونه با افراد رفتار کند و مهارت همدلی را در زندگی خود را افزایش دهد در عین حال بی طرف واقع گرا بمانند. همدلی به معنای هم دردی و حس تاسف برای مراجعه کننده نیست بلکه قصه همراهی با آن فرد است.
شناخت باورهای محدود کنند
باورها و اعتقادات با همه انسان ها همراه هستند و واقعیت های بدون قابلیت اثباتند. برخی از این باورها مثبت و کمک کننده برای موفقیت هستند ولی باورهای منفی و محدود کننده در ذهن سد بزرگی در مسیر زندگی اند.کوچ باید به مراجعه کننده کمک کند تا خود را شناسایی کرده و مسیر پیشرفت را طی کند.
سوال پرسیدن
پرسیدن سوال های مناسب و متمرکز در زمان مناسب باعث پیشرفت روند جلسات کوچینگ و به نتیجه رسیدن آن می شود. کوچ با پرسش به مراجعه کننده کمک می کند ارزش های خود را بشناسد و با این خود آگاهی به اهداف و رسالت خود پی ببرد. بهترین نوع سوالات در جلسات کوچینگ سوالات از به کوچ و مراجعه کننده برای رسیدن به یک بینش در مورد مسئله مورد نظر کمک کند.ابتدا به سوالات باز و برای وارد شدن به عمق مسائل سوالات بسته استفاده می شود.
داشتن صداقت و صمیمیت
دو اصل مهم برای تبدیل شدن به یک کوچ موفق، صداقت و صمیمیت است. برای همه انسانها راحت تر است از افرادی پیروی کنند که صادق و روراست هستند . زمانی بیشتر درک می شوید که صحبت های شما به جای اجبار، با لحنی صمیمانه مطرح شود و به جای ادعاهای عجیب و غریب، تمامی شرایط صادقانه و به دور از اغراق باشد. حسن نیت و صداقت شما میتواند در کلامتان ، اشتیاق شما به کار، فروتن بودنتان و صبوری با دیگران بروز پیدا کند.
کنجکاوی
نکته کمک کننده برای سوال، پیش رفتن با کنجکاوی درونی است. کنجکاوی باعث می شود که کوچ با سوالات کلیدی در مورد تمام مسائل مربوط به بحث کنکاش می کند و روحیات و احساسات ، استعدادها و نقاط ضعف و قوت مراجعهکننده را شناسایی کند. تا بتواند به او کمک کند.
راهنمای مراجع
کار اصلی کوچ بعد از جلسات است انگیزه دادن ارائه راهکار و دادن نیروی محرک به مراجعه کننده به سمت اهدافش توسط کوچک در جلسات باید منجر به اجرایی شدن در زندگی فردی و اجتماعی فرد شود از آنجا که همواره در مسیر زندگی مشکلات و موانع وجود دارند کوچ باید فرد را آگاه کند و او را تنها نگذارد تا مراجعه کننده با مهارت هایی که آموخته این مسائل را حل کرده و به اهدافش و جامه عمل بپوشاند.
بازخورد دادن
بازخورد و عکس العملی که کوچ در مقابل مراجعه کننده خود دارد نباید به گونهای باشد که باعث سو برداشت شود که فرد فکر کند مورد قضاوت قرار گرفته و به طور کل نباید باعث ایجاد هرگونه حس ناخوشایند در او شود کوچ باید همواره به خود یادآور شود که افراد دیدگاههای مختلفی از جهان خود دارند و نحوه زندگی افراد را باید بدون قضاوت تعصب و سرسختی بپذیرد تا بازخورد بی طرفانه نشان دهد
کوچ در بازخوردهای خود باید چند نکته را در نظر داشته باشد :
واضح روشن صحبت کند
مثبت باشد
کلیگویی نکند
بیطرفانه و بدون قضاوت باشد
مراجعه کننده را به تفکر وا دارد
باعث تحرک و اقدام شود
سازنده باشد
مرتبط با موضوع صحبت کند
پذیرش انتقادات و پیشنهادات
بعد از هر جلسهای که برگزار میکنید باید به عنوان کوچ برگهای به مراجعان خود بدهید تا بتوانند نظر خود را در مورد هر جلسه عنوان کنند. با این روش به خوبی به موارد مثبت و منفی صحبتهای خود در جلسات کوچینگ پیبرده و بیشتر با روحیات و نظرات هر کدام از مراجعان تان آشنا میشوید
همانطور که شما به مراجع بازخورد میدهید باید از مراجعه کننده نیز از نحوه روند کارتان بازخورد بگیرید.
جمع بندی و ارزیابی
کوچ باید به طور مستمر ارزیابی از کار خود داشته باشد و تغییراتی که در گذشت زمان اتفاق می افتد را در روند جلسات و کار خود در نظر بگیرد و در صورت لزوم روش انجام و یا فعالیت خود را اصلاح یا تغییر دهد همواره فرایند کوچینگ را در مسیر اصلی حفظ کند و از هدف اصلی منحرف نشود.
آینده نگری
ازدیگر مهارت های کوچینگ آینده نگری است. کوچ با تصویر سازی آینده در ذهن مراجعه کننده باعث ایجاد انگیزه و روحیه دراو برای تلاش و رسیدن به اهدافش می شود
استفاده از تکنیک ها و ابزار ها
کوچ با استفاده بجا از روش ها و تکنیک ها و ابزارهای مناسب هر فرد در موقعیت های مختلف میتواند باعث رشد مراجعه کننده و کمک به موفقیت او شود
ودر آخر…
کوچینگ در دنیای امروز بسیار پرکاربرد و گسترده است و در موارد زیادی به ما کمک می کند ، مهارت های کوچینگ که بیان شد از اصلی و مهم ترین مواردی هستند که کوچ با یادگیری و پرورش آنها در خود با توجه به حوزه کوچینگ انتخابی اش می تواند حرفه ای تر شده و یک کوچه موفق باشد
شما چه مهارت هایی را حائز اهمیت در زمینه کوچینگ می بینید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید
دیدگاهتان را بنویسید