24 تکنیک و راه کاهش استرس
فهرست مطالب
Toggleراهکارهای کاهش استرس
قطعاً برای هر فردی پیش آمده که نتوانسته در مواقع حساس آنطور که باید با استرس مضر و مخرب خود مقابله کند و همین اضطراب و نگرانی باعث تضعیف عملکرد در او شده است.زندگی در دنیای امروز سرشار از استرس است. تلاش مستمر در محیط های کاری متفاوت فرد را با انواع مشکلات روبرو می کند که فشار عصبی را در زندگی تحمل می کنند.
استرس باعث ایجاد انواع بیماری های جسمی و روحی در فرد می شود و نحوهی کنترل و مدیریت و مقابله با آن بسیار مهم و ضروری است، به همین خاطر است که در دوره های جامع کوچینگ به آن پرداخته میشود و راه حل هایی را برای کاهش استرس پرداخته میشود.
در حوزه لایف کوچینگ روش هایی وجود دارند که به کنترل، بهبود و کاهش علائم آن کمک می کند و باعث ایجاد آرامش بیشتر در فرد خواهد شد؛ ما در این مقاله از وب سایت مهرداد سلیمی برنا به معرفی راهکاری های کاش استرس و مدیریت آن میپردازیم.
راهکاری های کاهش استرس و کنترل آن
خوشبختانه روش های متعددی برای کنترل و کاهش استرس کشف و ایجاد شده است که ما در این بخش به طور جامع آن ها را شرح میدهیم.
1. توکل بر منبع آرامش، خدا
یکی از راهکارهای مهم و مؤثر در کاهش استرس، توکل به خدا و منابع معنوی است. زمانی که شما به یاد خدایی که منبع آرامش است، هستید و ارتباط روحی عمیق با او برقرار می کنید، به آرامش عمیقی دست پیدا خواهید کرد و افکار منفی، اضطراب، نگرانی و ترس هایتان کاهش پیدا میکند.
2. آرامش
شما برای کاهش استرستان باید یک زمانی را فقط و فقط برای انجام کارهای لذتبخش و آرامش بخش درنظر بگیرید. این کارها کاملاً به خودتان بستگی دارد که چه کاری حال شما را خوب می کند.
این کارهای آرامش بخش می تواند رفتن به طبیعت در آخر هفته، شنا، یوگا، مطالعه، بازی، دورهمی دوستانه، کافه و رستوران، باشگاه، پياده روی یا هرکار دیگری باشد که شما را از استرس و روزمرگی ها دورکرده و به آرامش می رساند.
3. مدیتیشن
یکی از دیگر از راه حل هایی که همیشه برای کاهش استرس و اضطراب پیشنهاد میشود و بسیار هم مفید و موثر بوده، مدیتیشن است. در مدیتیشن درست نفس کشیدن، دم و بازدم مناسب را آموزش داده میشود.
نفس عمیق و درست باعث تنظیم ضربان قلب می شود که در این هنگام می توان با نشانه های حاصل از استرس مبارزه کرد. همچنین باعث شفافیت ذهن شده و هرگونه افکار منفی و اضطرابی را در ذهن کوچک و بی اهمیت می کند.
4. کاهش عوامل و دلایل استرس زا
عوامل بسیار زیادی باعث ايجاد استرس در ما می شود. به خصوص وقتی شرایط اقتصادی بحرانی می شود و یا زمانی که در موقعیت شغلی نا مناسبی قرار داریم. یکی از راهکارهای مناسب در کاهش عوامل استرس زا به خصوص در شرایط شغلی اعتماد کردن به یک بیزینس کوچینگ است. یک بیزینس کوچینگ می تواند راهکارهای مناسب با توجه به شرایط و پتانسیل های درونی شما به شما ارائه کند و یا اینکه با آموزش بیزینس کوچینگ شرایطی را ایجاد کند درصورتی که نسبت به عوامل استرس زا شناخت پیدا کنید و سعی کنید که آن ها را حذف کنید باعث کاهش استرس و آرام سازی خواهید شد.
5. خواب کافی
خواب کافی و به اندازه، باعث می شود که در طول روز انرژی کافی و مورد نیاز را برای مدیریت و کنترل بهتر و کاهش استرس داشته باشید. یک خواب هر چقدر هم که کوتاه باشد، باعث آرامش در بدن و خاموش شدن دلایل اضطراب می شود.
6. موسیقی
موسیقی از نظر روانی باعث دور نگه داشتن استرس ها می شود. موسیقی یکی از بهترین راهکارها برای آرام سازی ذهن و بهبود اضطراب و کاهش استرس است و برای همه افراد با هر سن و جنسیت و هر جایگاهی کاربردی است.
7. مطالعه
مطالعه روش بسیار عالی برای بهبود و کاهش استرس است. کتاب های پر از نشاط، احساسات مثبت، شادی، معنوی و یا هر موضوعی که به شما حس خوبی را القا می کند را برای مطالعه انتخاب کنید.
8. کنترل افکار
اگر انقدر درگیری ذهنی دارید که نمی توانید حواس خود را پرت کنید، تمرکز داشته باشید و یا مدیتیشن انجام دهید در مورد یک موضوع ایده آل، رؤیاها و موضوعات مثبت فکر کنید تا به آرامش فکری برسید و استرستان کاهش یابد، اینگونه بهتر میتواند اضطراب و استرستان را مدیریت کنید.
9. نفس عمیق
استرس و عصبانیت باعث افزایش ضربان قلب و تنفس کوتاه و تند می شود. آرامش، نفس های منظم و آرام به همراه دارد. برای تغییر وضعیت و آرام سازی نفس کشیدن خود را تغییر داده و برای تنفس آرام و صحیح هنگام هیجانات تمرین کنید، با تنفس عمیق اکسیژن رسانی به خون و مغز را افزایش داده تا مغز شما برای تصمیم گیری صحیح، درست کار کند.
یک نفس بلند و عمیق بکشید، روی شکم خود متمرکز شوید، به طوری که هنگام دم احساسات ورم در قسمت شکم و پهلو و در هنگام بازدم در همین قسمت احساس جمع شدگی داشته باشید. اینا کار را 10 مرتبه انجام دهید؛ قطعاً آرامش را حس می کنید.
10. عشق ورزی
یکی دیگر از راههای کاهش استرس، آغوش است. بغل کردن افراد خانواده، دوستان، افراد دوست داشتنی در زندگی باعث کاهش استرس و افزایش آرامش می شود.
طبق تحقیقات انجام شده و گفته های متخصصان روابط اجتماعی و روابط عاطفی با افراد دوست داشتنی در زندگی و گاهاً مشورت گرفتن باعث تشویق شما، افزایش انگیزه، امید، پیدا کردن راه حل برای مسائل و… می شود. نوازش و بغل به کاهش استرس، تنظیم فشار خون و ضربان قلب و آرامش بسیار کمک می کند.
11. تصور با تمرکز کامل
از آنجایی که ذهن توانایی تفاوت بین تصور و واقعیت را تشخيص نمی دهد، ذهن خود را آزاد کرده و با تمرکز کامل تصویر هایی ایده آل، آرام بخش و شاعرانه مثل دریا، طبیعت و یا هر جایی که برای شما آرامبخش است، ایجاد کنید.
از تمام حواس خود استفاده کنید و حتی بوهایی مثل گل و گیاه و… را حس کنید، صداهای پرندگان و اطراف را بشنوید. این کار باعث آرامش ذهن و کاهش استرس و افکار منفی می شود.
12. قدردانی
زمانی که در مواقع استرس زا هستید به مواقعی که خدا را حس کردید و نعمت هایی که خداوند در اختيار شما قرار داده فکر کنید. روزانه جملات شکرگزاری و نعمتهای دردسترس را در یک دفترچه یادداشت کنید.
توجه داشته باشید که همیشه مواردی که در زندگی هستند که بخاطر آن از خدا تشکر کنید. فکر کردن به نعمات و نوشتن آنها و شکرگزاری باعث ایجاد آرامش قلبی می شود.
13. کمال گرایی
یکی از دلایل ایجاد استرس، کمال گرایی و توقعات بیش از اندازه از خود است. کمال گرایی را در خود کاهش دهید، تا استرس کمتری را تجربه کنید.
14. محافظت از محیط اطراف
بعضی از افراد به محیط اطراف، نور و رنگ موجود در آن حساسیت دارند و برای آن ها ايجاد استرس می کند. افرادی که نسبت به نور و رنگ در محیط کار و زندگی حساس هستند، باید از رنگ های آرامبخش استفاده کنند تا استرس کمتری را تجربه کنند.
15. برنامه ریزی
اگر برای تمام کارهای روزانهی خود برنامه ریزی داشته باشید، استرس کمتری را تجربه می کنید و با تمرکز و آرامش بیشتری به کارهای خود رسیدگی می کنید، از اتلاف وقت و بی نظمی هم جلوگیری می شود. در اوقات خالی خود تفریحات سالم، دیدار آشنایان و دوستان داشته باشید که باعث بازیابی انرژی می شود.
16. نوشتن
اگر میدانید که امکان دارد کارهای خود را فراموش کنید و این فراموشی باعث استرس در وجود شما می شود، کارهای خود را یادداشت کنید و یکی یکی آن ها را انجام دهید.
این یادداشت برداری و نظم در انجام کارها استرس را در شما کاهش خواهد داد.
17. وقت گذرانی با خانواده و دوستان
سعی کنید حداقل یک وعدهی غذایی هم که شده در کنار خانواده و یا دوستان خود باشید. این وقت گذرانی کنار افراد امن و دوست داشتنی زندگی برای آرامش بیشتر و کاهش استرس بسیار مؤثر است.
18. آگاهی از وضعیت جسمانی
از وضعیت جسمی و علائم بیماری در خود مثل سردردها، ناراحتی های معده، عدم تمرکز، لرز، فشار خون بالا یا افت فشار، قند خون بالا یا افت قند خون، عارضه های قلبی و… آگاهی داشته باشید؛ چون منشأ بسیاری از آنها می تواند از استرس باشد و با کاهش استرس و آرامش بسیاری از این مشکلات هم بهبود می یابد.
19. صحبت درمورد مشکلات
مشکلات و ناراحتی های خود را هر چقدر کوچک و جزئی را درون خود نریزید و با افراد نزدیک، امن و مورد اعتماد خود، درمورد آنها صحبت کنید. توجه داشته باشید که انرژی های منفی خود را به آنها انتقال ندهید.
20. رهایی از شرایط سخت
به روابط خود توجه داشته باشید و اجازه ندهید که آرامش را از شما سلب کند و باعث ایجاد شرایط سخت شود. برای روابط خود و فعالیت ها حد و حدود و زمان تعیین کنید.
به طور مثال درمورد روابط آسیب دیدهی خود با همسرتان بگویید، اگر رابطهی ما بعد از مدت زمان شش ماه تلاش و مشاوره درمان نشدو به جاهای خوبی نرسید از او جدا می شوم. این تعیین زمان خواهد شد.
21. پرهیز از معاشرت با افراد منفی
از ارتباط با افرادی که باعث ایجاد استرس می شوند پرهیز کنید؛ اگر نمی توانید به طور کامل او را کنار بگذارید با او تنها نشوید و در جمع باشید تا کمتر شرایطی را فراهم کنید که بتوانند با رفتار و گفتارشان شما را آزار دهند.
22. دوست داشتن خود و دیگران
روابط دوستانه و گرم داشته باشید. خودتان و ديگران را دوست داشته باشید. صمیمیت و گرما در روابط و دوستی ها باعث کاهش میزان استرس خواهد شد.
23. استفاده درست از تکنولوژی
گاهی وسایل و تکنولوژی مثل گوشی، رایانه و… که به صورت روزانه وقت زیادی را برای کارکردن با آنها صرف می کنید، باعث ايجاد استرس خواهد شد. فقط درصورت اطمینان از اینکه این وسایل برای افزایش پیشرفت ما است و باعث از بین رفتن آرامش نمی شود از آن ها استفاده کنید.
24. استراحت
برای جایگزین کردن آرامش بجای استرس فقط 30 ثانیه زمان نیاز است. برای رفع انرژی منفی و انحراف ذهن به سمت انرژی مثبت به چیزهای خوب و مورد علاقه ی خود فکر کنید. افکاری که باعث لبخند و آرامش در شما می شود.
دیدگاهتان را بنویسید