کوچینگ و منتورینگ دو روح در یک بدن
فهرست مطالب
Toggleکوچینگ و منتورینگ
کوچینگ و منتورینگ در سالهای اخیر از واژه های پرتکرار در فضای آموزش و کسب و کار و مدیریت است .
در واقع از این دو شاخه برای ارتقاء سطح و بهبود عملکرد فرد و مجموعه استفاده می شود اما آیا کوچینگ و منتورینگ دو فعالیت مجزا و مستقل هستند یا صرفا دو نام متفاوت که برای یک مفهوم و فعالیت به کار می روند؟ در این مقاله از سایت بنیاد مهرداد سلیمی به طور کامل به این موضوع خواهیم پرداخت.
اگر بخواهیم این دو لغت را به فارسی برگردانیم خواهیم دید که هر دو ازلحاظ لغوی به یک معنا هستند اما علم اقتصاد تفاوتهای زیادی برای کوچینگ و منتورینگ قائل شده است. برای بیان تفاوت منتورینگ و کوچینگ ابتدا نیاز است که تعریفی از هر کدام از این واژه ها ارائه دهیم .
کوچینگ چیست و کوچ به چه کسی می گویند ؟
کوچ فرایندی است که به افراد کمک می کند، تمام توجهشان را بر حال معطوف کنند تا بتوانند استعداد های ذاتی خود را بشناسند و تواناییهای خود را ارتقا داده و با به کارگیری امکاناتی که دارند به اهدافی که مشخص کرده اند دست یابند
کوچینگ هرفرد را یک انسان بسیار خلاق می داند که می تواند خودش یک راهکار برای حل مشکلات خود پیدا کند.
کوچ کسی است که برای به سرانجام رساندن فرایند کوچینگ با پرسش های هدفمند از مراجعه کننده به او کمک می کند تا با استفاده از توانایی هایش به اهداف خود دست یابد.
مزیت کوچینگ چیست؟
کوچینگ کاملا قابل انعطاف بوده و اصلا دستوری نیست .
کوچینگ استعداد و شایستگی فرد را در نظر می گیرد و تجویز آن منطقی است. به جای معرفی ایدهای جدید، ایده ذهنی خودتان را پرورش می دهد.
کوچینگ تنها یک تئوری نیست بلکه ذهنیتی است که باید با تمرین در خود تقویت کنید. در آموزش کوچینگ باید یاد بگیرید به هیچ وجه کسی را قضاوت نکنید. این بدین معناست که هیچ کس از نظر کوچ بی لیاقت نیست، بلکه شایستگی هرکس را در کار خاصی می بیند .
منتورینگ چیست منتور به چه کسی گفته می شود؟
منتورینگ به فرایندی گفته می شود که در آن منتور فردی با دانش بالا در زمینه تخصصی شغل خود و زندگی شخصی خود به افرادی که تجربه کمتری دارند با استفاده از تجربیات شخصی خود کمک می کند مانند استادی که به شاگرد خود درس می دهد راهنمایش می کند به او اعتماد به نفس می بخشد و جواب سوالهایش را می دهد . منتور راهنمای فرد مراجعه کننده در سفرش به تجربیات دیگران است.
مزایای حضورمنتور و انجام منتورینگ در یک استارتاپ
در برخی موارد منتورینگ در مجموعههای مختلف یک شغل تلقی می شود. در نتیجه باید برای استخدام یک منتور هزینهای را متحمل شد. زمانی که موضوع بر سر پرداخت هزینه باشد، باید به دنبال توجیح اقتصادی و مزایای استفاده از منتور گشت. در نتیجه باید با مزایای حضور منتور و انجام منتورینگ در یک استارتاپ بیشتر آشنا شویم:
در درجه اول بر طبق نظر بسیاری از کارشناسان، مهمترین بخش هر تجارتی، بازاریابی و فروش آن است. هرچقدر هم شما یک محصول را به شکلی ایدهآل تولید کنید، باز هم تا زمانی که فروشی وجود نداشته باشد هیچ سودی به دست نخواهید آورد. مهمترین مزیت یک منتور در شناخت بازار و بازار هدف است. یک منتور میداند که مشتریان شما چه کسانی هستند و چطور می توان به آنها نزدیک شد. قطعا بازار هدف محدودیت دارد و اگر بخواهید بر اساس آزمون و خطا یا بر حسب بی تجربگی مشتریان خود را از دست دهید، انگار که آینده خود را نابود می کنید. اما منتور با برگزاری جلسات منتورینگ می تواند بازار را به شما نشان دهد و بگوید که چطور باید با آن تعامل داشت.
مسیری که شما می خواهید در آن قدم بگذارید را او بارها طی کرده. تصور کنید زمانی که برای بار اول از یک مسیر عبور می کنید. قطعا در دفعه اول آگاهی و شناختی نسبت به آن مسیر ندارید. چالهها و دستاندازهای آن را نمی شناسید و نمی دانید که در گام بعدی چه چیزی انتظار شما را می کشد. حال اگر از همان گام اول فردی که بارها این مسیر را پیموده دست شما را بگیرد و شما را راهنمایی کند چطور؟ آیا دیگر نگران چالهها و دستاندازها خواهید بود؟ قطعا خیر. نقش منتور در استارتاپ نیز به همین شکل است. او شناخت کامل روی مسیری که میخواهید پیش بگیرید دارد. در نتیجه دیگر لازم نیست نگران مشکلات پیش رو باشید.
یک منتور ارتباطات قدرتمندی در بازار هدف شما دارد. برای مثال یک منتور می تواند برای شما سرمایهگذاران مختلفی را پیدا کند و یا حتی محصول و خدمات شما را به بازار معرفی نماید. به این شکل دیگر نباید نگران مشکلات احتمالی به دلیل عدم شناخت بازار باشید.
فکر و زمان شما محدود است. قطعا شما اگر تمرکز خودتان را روی جزئیات قرار دهید، دیگر از کلیات غافل خواهید شد. همین مساله باعث می شود تا به یک منتور نیاز داشته باشید که تا کلیات را بررسی کرده و آنها را مدیریت کند.
شباهت های منتورینگ و کوچینگ
حال که با مفهوم منتورینگ و کوچینگ آشنا شدیم می توانیم به شباهت ها و تفاوت های آنها بپردازیم، ابتدا شباهت هایی که این دو دارند را مورد بررسی قرار می دهیم. بسیاری معتقدند مرز میان دو مفهوم کوچینگ و منتورینگ چندان مشخص نیست.
از شباهت های کوچینگ و منتورینگ می توان به هدف مشترک آنها برای کمک به مراجعه کننده برای رسیدن به اهداف و خواسته هایش به گونه ای که مسیر را برای او کوتاه تر و سریع تر می کند اشاره کرد کوچ و منتور مراجعه کننده را به توسعه مهارت های فردی تشویق می کنند و معتقد هستند که بدون رشد فردی نمیتوان مسیر را به درستی طی کرد.در هر دو زمینه به مهارت های یکسانی نیاز است ، مانند برقراری ارتباط موثر، هوش کلامی، شناخت مخاطب، حس همدلی و گوش دادن موثر، انتقادپذیری، آینده نگری ، نفوذ کلام و…
تفاوتهای کوچینگ و منتورینگ
تفاوتهای کوچینگ و منتورینگ را از چند منظر می توان مورد بررسی قرار داد :
1: کوچ برای هدایت افراد در هر زمینه ای به منظور دستیابی به اهداف آموزش دیده اما دانش خاصی نیاز ندارد .افرد نزد کوچ میروند تا فرایند کوچ و مهارت هایی را بیاموزند و خود درموضوع مورد علاقه اش آنها را به کار بگیرد .اما منتور آموزش رسمی در زمینه منتورینگ ندیده و تمرکز او بر انتقال تجربیات و مهارت های خاص خود به فرد دیگر است، منتورینگ به تجربه و دانش شخصی منتور بستگی دارد و افراد نزد منتور می روند تا در زمینه ای که منتور در آن موفق بوده است از او راهنمایی و توصیه بگیرند.
2: کوچینگ معمولا یه تعامل کوتاه مدت است و بسته به هدف مشخص شده رابطه کوچینگ ومراجعه کننده زمان می برد ،فرد از طریق کوچینگ مهارت های خود را توسعه داده و راه حل های مشکلات را خودش پیدا میکند و در مسیر رسیدن به اهداف خود پیش میروند.
این درحالیست که منتورینگ فرایندی بلندمدت است و منتور در مسیر رسیدن به اهداف از فرد مراجعه کننده حمایت میکند و به او کمک می کند تا روی فرصت های آینده سرمایه گذاری کند از گذشته درس بیاموزد و تجربیات خود را با ما به اشتراک می گذارد.
3: کوچینگ وظیفه گراست و تمرکز بر روی مسائل مشخصی دارد کوچ از مراجعه کننده سوال می کند و او را به تفکر و تعامل فرا می خواند تا مسائل را شناسایی و در صدد حل آنها براید، فرد مراجعه کننده باید از خودش یاد بگیرد و پاسخ گوی سوال ها باشد.
منتورینگ روابط گرا است و در تلاش است تا در یک محیط امن هر گونه مسائل مربوط به موفقیت و تجربیات خود را با فرد به اشتراک بگذارد در منتورینگ فرد سوال های خود را از منتور می پرسد و راه حل ها را از او دریافت می کند مراجعه کننده حمایت می کند و به او کمک می کند تا روی فرصت های آینده سرمایهگذاری کند از گذشته درس بیاموزد و تجربیات خود را با ما به اشتراک می گذارد
4: منتورینگ فراتر از یادگیری و مهارت های خاص یادگیری است و شامل مواردی مانند تعادل بین کار و زندگی، افزایش اعتماد به نفس، نحوه تاثیر شخص درحرفه اش می باشد.
کوچینگ بر اساس عملکرد اجرایی است، هدف آن افزایش کارایی و عملکرد در زمان حال است و زمانی که فرد مهارت هایش را آموخت و ارتقا پیدا کرد دیگر نیاز به کوچ ندارد ، در منتورینگ عملکرد توسعه ای هست و چشم به آینده دارند منتور با استفاده از تجربیات خود به مراجعه کننده راهنمایی می دهد و راه حل مسائل آینده را به او می گویند.
5: کوچینگ نیاز به طراحی ندارد و بدون اتلاف وقت می توان وارد عمل کوچینگ شد ولی در منتورینگ باید برای تعیین اهداف استراتژیک از قبل طراحی کرد.
6: در منتورینگ برنامه ها و دستور جلسات توسط شاگرد تدوین می شود، منتور نیز از این دستور کارحمایت می کند. برنامه ها و دستور جلسات در کوچینگ به منظور رفع نیاز افراد تحت آموزش توسط کوچک و شاگرد به طور همزمان تبدیل می شود.
7: درمنتورینگ، نتیجه یک رابطه در طول زمان تغییر می کند، در این رابطه علاقه کمتری به نتایج خاص یا قابل اندازه گیری و تغییر در رفتار وجود دارد و رشد و توسعه کاربردی فرد و از نظر است.
در حالی که در کوچینگ نتیجه یک رابطه، مشخص و قابل اندازه گیری است . تغییرات مثبت و بهبود در حوزه عملکرد مورد نظر از جمله نشانه های آن است.
چه موقع از کوچینگ استفاده می شود؟
-هنگامی که یک شرکت در حال تلاش برای توسعه کارکنان خود در زمینه های خاص است.
-زمانی که یک شرکت کارکنان با استعداد دارد که در آن حد مورد انتظار نیستند .
-هنگامی که سیستم جدید وارد شرکت می شود
-زمانی که کارکنان شرکت نیازمند بالا بردن شایستگی خود در زمینه خاص هستند.
چه موقع از منتورینگ استفاده می شود؟
-هنگامی که یک شرکت به دنبال توسعه رهبران و استعداد های خود به عنوان بخشی از برنامه ریزی جانشینی است.
-زمانی که یک شرکت در تلاش برای توسعه کارکنان خود برای حذف موانع موفقیت است.
-هنگامی که یک شرکت تلاش میکند تا تخصص و تجربه داخلی خود را در کارکنان تازه وارد به نسل های آینده به وجود آورد.
ودر آخر…
دانستن تفاوت های منتورینگ و کوچینگ به ما کمک میکند تا بدانیم ما برای ادامه راه به منتورر نیاز داریم یا کوچ با انتخاب کدام مورد می توانیم با صرف زمان و پول کمتری به نتیجه دلخواه خود برسیم و بازدهی مناسب تری داشته باشیم حال می دانیم اگر میخواهیم از تجربیات و توصیه های فرد موفقی در زندگی خود استفاده کنیم به دنبال منتور و اگر می خواهیم با روش خود در دنیای خود پیش برویم و پاسخ و راه حل ها را خودمان کشف کنیم به سراغ یک کوچ برویم.
دیدگاهتان را بنویسید