خود مدیریتی و تاثیر مثبت رشد آن در زندگی ( قسمت دوم)
فهرست مطالب
Toggleخود مدیریتی مهارتی است که با کمک آن می توان عملکرد و بازدهی خود را به میزان زیادی افزایش داد. با مدیریت درست خود می توان عملکرد را هم در حوزه ی کاری و هم در زندگی شخصی بهبود بخشید و به اهداف حرفه ای خود رسید.
با بالابردن عملکرد مدیریت خود می تواند به مدیریت بهتر فضای شغلی کمک کرد. در این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی به تعریف جامع و علمی از خود مدیریتی خواهیم پرداخت.
کوچینگ و خود مدیریتی
خود مدیریتی مهارتی است که به شکل ذاتی در انسان وجود ندارد بلکه نیاز به عواملی برای رشد و توسعه دارد. علمی که امروزه بیش از هر چیزی به افزایش پتانسیل های ذاتی انسان کمک می کند کوچینگ است. کوچینگ کمک می کند تا مسیر درست برای رسیدن به هدف را پیدا کنید. آموزش کوچینگ به شما می آموزد تا پتانسیل های خود را رشد داده و در زندگی به کار ببرید. آموزش کوچینگ شما را از جایی که هستید به جایی که میخواهید برسید می برد. آموزش کوچینگ به رشد تمام پتانسیل های ذاتی شما کمک خواهد کرد.
در آموزش های کوچینگ توانایی رشد خود را در زمینه های مختلف شغلی و زندگی پیدا خواهید کرد.
تعریف خود مدیریتی
تعریف این مهارت به ما نشان می دهد که هر فردی می تواند افکار، احساسات و اعمال خود را در شرایط مختلف مدیریت و کنترل کنند.
اگر مهارت خود مدیریتی به نحو شایسته ایی تقویت شود فرد می تواند اهداف مستقل از یکدیگر را پیدا کرده و برای رسیدن به هرکدام ابتکار عمل به خرج دهد. همچنین این مهارت به شما کمک می کند تا زندگی خود را در مسیری که میخواهید هدایت کنید و مطمئن باشید که این مسیر شما را به هدفتان خواهد رساند.
انواع مهارت خود مدیریتی
سازمان دهی
سازماندهی یکی از انواع این مهارت است. می توان از این مهارت برای منظم کردن خود و در نتیجه بالابردن عملکرد استفاده کنید. اگر خود مدیریتی باعث بالا رفتن نظم شخصی شما شود می توانید اقدامات خود را برنامه ریزی و اولویت بندی و اجرا کنید و در نهایت مسئولیت های خود را مدیریت کنید.
تعیین هدف
توانایی تعیین آن چیزی که میخواهید به دست بیاورید یکی دیگر از مزایای رشد خود مدیریتی خواهد بود. تعیین هدف در حوزه ی کاری به شما کمک می کند تا بتوانید به درستی تصمیم گیری کنید و برای تصمیم های خود برنامه ی عملیاتی داشته باشید. نتیجه ی این امر بالابردن بهره وری در محل کار خواهد بود.
مدیریت زمان
مدیریت کردن زمان در خود مدیریتی باعث می شود که هریک از وظایف خود را اولویت بندی کنید و از پراکندگی کاری پرهیز کنید، از حواس پرتی و عدم تمرکز دوری کنید. مدیریت زمان به تحویل پروژه در مهلت مقرر، بالابردن سرعت عمل، تقسیم وظایف کمک می کند. در واقع می توان گفت مدیریت زمان مهم ترین زیربنای این مهارت است.
انگیزه ی فردی
انگیزه ی فردی بالابردن میزان تلاش و ابتکار عمل برای اتمام وظایفی است که باید انجام شوند. در واقع نیروی درونی باعث می شود شما به بهترین شکل به سمت موفقیت حرکت کنید و این امر وابسته به عوامل بیرونی نخواهد بود. همین انگیزه ی فردی باعث تاثیرگذار بودن روی دیگران می شود. و در نتیجه موفقیت شما را تضمین می کند.
مدیریت استرس
از مهمترین بخش های دیگر این مهارت مدیریت استرس است. مدیریت استرس برای هر کس معنا و مفهوم خاص خود را دارد. مانند گرفتن یک رژیم غذایی سالم یا انجام تمرینات ورزشی متناسب با روحیات شخصی خود. فراموش نکنید یکی از مهمترین دلایلی که در فعالیت های شغلی باعث دور شدن شما از مسیر درست می شود ایجاد عوامل استرس زا هستند. اگر با خود مدیریتی بتوانید این عوامل را از بین ببرید یا آن را به حداقل برسانید. همچنین به شما این امکان را می دهد تا بر اهداف خود تمرکز کنید و به طور مستمر در مسیر خود پیش بروید. مدیریت استرس می تواند رفتار و احساسات شما را کنترل کند تا در محل کار خود رفتار حرفه ای تری داشته باشید.
مسئولیت پذیری
خود مدیریتی مالکیت افکار و اقدامات شما را در دست می گیرد. هنگامی که شما مسئولیت خاصی در اختیار دارید می توانید با قدرت مسئولیت پذیری خود آن را ارزیابی کرده و بهترین روش را برای انجام آن به عهده بگیرید.
تقویت مهارت مدیریت بر خود
به برخی از بهترین نکات برای تقویت مهارت خود مدیریتی اشاره خواهیم کرد:
- پتانسیل های درونی خود را شناسایی کنید
اولین کاری که برای بهبود مهارت مدیریت خود می توان انجام داد این است که بدانیم در چه کاری بیشترین توانایی و بازدهی را داریم؟ و چه روشی می توان برای افزایش این توانایی پیدا کرد؟
- برای وظایف خود اولویت قرار بدهید
برای یک خود مدیریتی بهتر باید برای خود مشخص کنید که کدام یک از وظایف مهم تر هستند، اینکه اولویت کدام وظایف بیشتر است. این کار از هر گونه کار بیهوده و حواس پرتی جلوگیری می کند.
3. تعیین برنامه ی زمانی
برای انجام هریک از کارهای خود یک برنامه ی زمان بندی مشخص داشته باشید و البته به آن پایبند باشید. حتی چنانچه نیاز باشد ساعت بیشتری کار کنید تا کارها در زمان برنامه ریزی شده انجام شود.
4. صبور باشید
برای اینکه بتوانید خود را بهتر مدیریت کنید باید قبل از هر چیز آرامش خود را حفظ کنید. داشتن آرامش به شما کمک می کند درست فکر کنید درست برنامه ریزی کنید و درست اقدام کنید. همچنین می توانید به دیگران نیز توجه کنید.
5. ارزیابی روزانهَ، هفتگی و ماهانه داشته باشید
در طول مدت زمانی معین یک توقف داشته باشید و نتایج خود را بررسی کنید. اینکه آیا در مسیر رسیدن به هدف خود پیشرفت داشته اید یا خیر نکته ی بسیار مهمی خواهد بود. این بازخوردها برای ادامه ی مدیریت صحیح به شما کمک می کند.
مهارت های خود مدیریتی در محل کار
برای داشتن مدیریت مناسب خود در محل کار خود بهتر است از نکات زیر استفاده کنید:
- به موقع و آماده در جلسات حاضر شوید.
اولین نکته این است که چنانچه برنامه ی خاصی برای برگزاری جلسات و هم اندیشی دارید حتما از روز قبل از جلسه برای جمع آوری اطلاعات که ممکن است به آن نیاز داشته باشید حتما وقت بگذارید و سوالاتی آماده کنید، همچنین سوالات و یادداشت های خود را مرور کنید تا مطمئن شوید بر اهداف کاری خود متمرکز هستید و می توانید مشارکت فعالی داشته باشید.
- برای روزهای آینده برنامه ریزی داشته باشید
در پایان هر روز کاری وظایفتان را سازمان دهی کنید. تقویم روزانه ی خود را به روزرسانی کنید. لیست کارهای روز بعد را ثبت کنید و آن را مرور کنید. همچنین کارهایی که تا به حال انجام داده اید را بررسی کنید و ببینید تا چه اندازه در اهداف خود موفق بوده اید.
- اهداف پروژه های خود را ترسیم کنید
اهداف خود را ثبت کنید مهلت های مقرری تعیین کنید و از یک تقویم استفاده کیند تا بتوانید وظایف را دائما به شکل روزانه پیگیری کنید.
- قبل از شروع پروژه آنها را ارزیابی کنید
قبل از شروع پروژه ابتدا جایگاه خود را شناسایی کنید. همچنین سوالاتی مطرح کنید تا مطمئن شوید همه چیز را درست انجام داده اید یا در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام دهید.
جمع بندی:
خود مدیریتی اولین قدم برای این است که شما به اهدافتان برسید. با مدیریت درست خود می توانید بهره وری خود را به بالاترین سطح ممکن برسانید. در واقع در این مطلب سعی کردیم تعریف جامعی از خود مدیریتی را بیان کنیم و اینکه چگونه می توانید توانایی مدیریت خود را بهبود ببخشید.
دیدگاهتان را بنویسید