عوامل استرس زا و تاثیر آن در از بین بردن آرامش
فهرست مطالب
Toggleعوامل استرس زا کدام اند؟
استرس با علائم هایی و نشانه های رفتاری، جسمانی، شناختی، عاطفی کاملا مختلفی همراه است که در واقع یک هیجان یا حالت خلقی منفی به شمار می رود. استرس واکنشی کاملا طبیعی در بدن انسان است و در اغلب مردم در دنیا اتفاق می افتد. در واقع بدن انسان به گونه ای طراحی شده است که استرس را تجربه می کند، افراد با قرار گیری در بسیاری از موقعیت ها و رویداد های مختلف زندگی ممکن است. نسبت به موضوعات واکنش نشان می دهند و استرس ایجادمی شود.
همچنین می توان استرس را احساس ناتوانی در کنار آمدن با فشار های روحی و روانی نیز بیان کرد که اغلب هنگام تجربه تغییرات، چالش ها، موقعیت های جدید، اتفاقات غیر منتظره و دلشوره آور و زمانی که احساس کنیم کنترل کمی بر موقعیتی که میخواهیم برسییم داریم رخ می دهد.
تاثیر کوچینگ بر استرس
در این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی عوامل اصلی استرس زا در زندگی را بررسی خواهیم کرد.
وقتی که افراد با یک چالش کوچک یا بزرگ و یا یک تهدید جدی روبرو می شوند، هورمون و مواد شیمیایی خاصی در بدنشان به وجود می اید و فرد در مقابل این نوع شرایط حس فرار یا مقابله به خود را می گیرد. به این نوع پاسخ رفتاری استرس گفته خواهد شد. عوامل بسیار مختلفی وجود دارد که می تواند برای هر شخصی استرس زا باشد.
برخی افراد به طور ذاتی در درون خود استرس بیشتری نسبت به عوامل بیرونی بروز می دهند. به طور کلی می توان استرس را کنترل کرد. علم نوظهوری در دنیا مطرح شده که کوچینگ نامیده می شود. کوچینگ ماهیت آموزشی دارد و به فرد کمک می کند تا پتانسیل های درونی خود را رشد دهد.
برای افراد شاغلی که اغلب با چالشهای شغلی متفاوتی مواجه می شوند آموزش کوچینگ کمک می کند در شرایط مختلف بر استرس خود مسلط شده و در مدار صحیحی آن را هدایت کنند.
انواع مختلف استرس
بر خلاف تصور اغلب مردم، اضطراب همیشه و همیشه منفی نیست و ممکن است اثرات مثبتی نیز به همراه داشته باشد. به همین خاطر در ابتدای دسته بندی استرس، می توان گفت که ما به طور کلی دو دسته مهم اضطراب داریم. استرس مثبت و استرس منفی این دو دسته، دسته اصلی هستند. استرس مثبت، استرس هایی است که با علائمی چون انرژی، امید، تلاش بیشتر و… خود را نشان می دهد و می تواند تاثیرات بسیار مثبتی روی رضایت فرد از زندگی داشته باشد.
اما این استرس منفی، اضطرابی است که می تواند تاثیرات بسیار منفی روی زندگی و سلامت افرد بگذارد. این اضطراب را می توان بر اساس مدت زمان وجود آن، به چند دسته تقسیم بسندی کرد.
نشانه و علائم استرس چیست؟
استرس دفاع طبیعی بدن در برابر خطرات است. هنگامی که انسان با چالشی یا خطری مواجه می شود بدن هورمون هایی را تولید میکند و ترشح می کند تا نسبت به این خطرات واکنش هایی نشان دهد و از آن ها کاملا دوری کند. از جمله این هورمون ها که در این مواقع به مقدار کاملا بیشتری تولید می شود کورتیزول ، اپی نفرین و نوراپی نفرین است. افزایش این نوع هورمون ها در بدن انسان باعث بروز موارد زیر خواهد شد:
- افزایش فشار خون
- افزایش تنفس
- افزایش آمادگی عضلانی
- افزایش تعریق
- افزایش هوشیاری
- افزایش ضربان قلب
- کند شدن سیستم گوارش
عوارض ناشی از استرس
استرس مشکلات متعددی را برای بدن به وجود می آورد و علاوه براین می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری هایی هم شود.
بیماری ها و عوارضی که احتمال رخداد دارد عبارت اند از:
- دیابت نوع 2
- فشار خون بالاتر
- انواع بیماری های قلبی
- بی اشتهایی و یا پرخوری
- احساس بدبینی ونا امنی
- فراموشی
- بی قراری و ناراحتی
- پرخاشگری و عصبانیت
- سردرد
نحوه مدیریت استرس
برای کنترل عوامل استرس زا باید با انجام کارهای زیر بدن خود را از این واکنش طبیعی دور کنید.
این کارها عبارت اند از:
- ورزش
- عدم مصرف کافئین و الکل
- مدیریت برنامه
- تغذیه مناسب
- تفریح و طبیعت گردی
مهمترین عوامل استرس زا
همانطور که در بالای این مطالب بیان کردیم عوامل بسیار مختلفی وجود دارد که می توان باعث اضطراب فرد شود که به آن ها عوامل استرس زا نیز گفته می شود. هر کسی در مواجه با این شرایط و عوامل ممکن است برخورد کاملا متفاوتی داشته باشد اما می توان عواملی را به صورت کلی بیان کرد که می تواند برای همه افراد استرس زا باشد.
- مرگ و فوت یکی از عزیزان نزدیک می تواند عامل مهمی در ایجاد شدن استرس باشد که همه افراد در مواجه با این علت دچار ناراحتی و اضطراب شدید می شوند.
- بی پولی و نداشتن یک شغل مناسب از دیگر عوامل استرس زا است که باعث ایجاد اضطراب شدید می شود.
این مورد از عوامل استرس زا برای مردان بسیاربسیار مهم است زیرا مسئولیت معاش خانواده بر عهده ی آنان است و در صورت نداشتن پول کافی و شغل مناسب دچار این مشکل خواهند شد.
- یکی دیگر از عوامل اصلی دیگر ایجاد بیماری برای خود یا یکی از عزیزان می باشد. بیماری های کاملا خاص و مشکل دغدغه ی زیادی برای افراد به وجود می اورد که می تواند برای فرد یکی از عوامل استرس زا باشد.
- طلاق و جدایی یکی دیگر ازعوامل مهم استرس زا است.
- به وجود آمدن مشکلات جنسی و ناتوانی در برقراری رابطه ی جنسی درست و صحیح از دیگر عوامل مهم در این زمینه به شمار خواهد رفت که می تواند ذهن افراد را به خود مشغول بکند.
- از دست دادن کارخود و اخراج شدن از دیگر عوامل استرس زا است که می تواند باعث به وجود آمدن اضطراب شدید شود.
انواع استرس عبارت اند از:
استرس زودگذر
یکی دیگر از رایج ترین عوامل استرس زا، اضطراب ها، اضطراب زودگذر است. این اضطراب بیشتر زمانی اتفاق می افتد که فرد در مورد شرایط آینده خود و شرایط فعلی فکر می کند و دچار اضطراب می شود. این اضطراب به سرعت زیاد اتفاق می افتد و در کوتاه ترین زمان نیز از بین خواهد رفت.
استرس متداول
یکی دیگر از نوع استرس ها، استرس متداول است. این نوع اضطراب مانند مورد قبلی به سرعت از بین خواهد رفت اما بر خلاف مورد قبلی، متداول است و هر روز به وجود می آید و از بین میرود. این تکرار هر روزه اضطراب، می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای سلامت بدن و انسان به وجود آورد.
استرس مزمن
یک نوع دیگر از استرس ها، استرس مزمن و طولانی مدت است. این اضطراب می تواند ماه ها و یا سال ها با فرد مورد نظر همراه باشد و مشکلات بسیار جدی برای فرد به وجود آورد. این اضطراب مزمن خود را با ایجاد عوارضی مانند چین و چروک، موی سفید، بیماری های قلبی، دیابتی و … نشان می دهد. این اضطراب یکی از بدترین نوع اضطراب ها می باشد که برای بدن بسیار بسیار مضر است.
استرس حاد
بدترین نوع اضطراب ، استرس حاد و وخیم شناخته میشود. که افراد هیچ کنترلی بر روی آن ندارند و نمی تواند افسار آن را به دست بگیرند و آن را کنترل کنند. برای کاهش این اضطراب حتما باید به یک روانشناس بسیار با تجربه و متخصص مراجعه کرد تا با کمک او بتوان این اضطراب را کنترل کمی روی آن پیدا کرد.
در این مقاله سعی کردیم شمارا با عوامل استرس زا کاملا آشنا کنیم اگر انتقاد یا پیشنهادی داشتید میتوانید در بخش نظرات این پست با ما هماهنگ کنید.
دیدگاهتان را بنویسید