مدل کوچینگ CLEAR
فهرست مطالب
Toggleمدل کوچینگ CLEAR
اکنون وقت آن رسیده تا یکی دیگر از مدل های کوچینگ را برسی کنیم. مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی به معرفی انواع مدل های کوچینگ و مدل CLEAR که یکی از مدل های قدیمی وکاربردی است می پردازیم در این مدل به کوچ کمک می کند تا مبتنی بر هدف به کوچی خود کمک کند. در ابتدا خلاصه ای کوتاه از این مدل را برای شما آورده ایم.
تاریخچه مدل کوچینگ CLEAR
مدل CLEAR در اوایل دهه 1980 توسط پیتر هاوکینز ساخته شد. اگرچه قبل از مدل محبوب GROW که در دهه 1990 ایجاد شد،اما هنوز یک جایگزین کاربردی برای مدیران و مربیان در نظر گرفته می شود.
مدل کوچینگ CLEAR پنج مرحله دارد که به صورت مخفف بدین شکل در آمده:
- Contracting- قرارداد
- Listening- گوش دادن
- Exploring- کاوش
- Action- عمل
- Review- مرور
مدل کوچینگ CLEAR شباهت هایی با مدل GROW دارد، اما این امکان را فراهم می کند که چند مؤلفه دیگر نیز در جلسه گنجانده شوند ولی با توجه به مدل گرو که محدودیت هایی دارد این امکان فراهم نیست.
حوزه های مختلف کوچینگ و آموزش کوچینگ
قبل از اینکه به دنبال یادگرفتن مدلهای کوچینگ باشید باید در مورد حوزه های کوچینگ و عملکرد هرکدام اطلاعاتی کسب کنید. کوچینگ اغلب به سه دسته ی کلی تربیت کوچینگ، لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ تقسیم می شود. آموزش کوچینگ به شما یاد میدهد چطور مهارتهای شخصی خود را افزایش دهید و به یک کوچ تبدیل شوید.
آموزش لایف کوچینگ مربوط به زمانی است که در زندگی شخصی خود دچار چالش های زیادی شده اید و قصد دارید از منطقه ی امن خود خارج شده و به سمت زندگی بهتری بروید.
آموزش بیزینس کوچینگ مربوط به زمانی است که میخواهید کارآفرین باشید و یا به دنبال تحول در کسب و کار خود می گردید. اینجاست که یک کوچینگ کسب و کار به شما کمک خواهد کرد.
طرح کلی مدل کوچینگ CLEAR
قرارداد
در اینجا شما نه تنها به مراجع خود کمک میکنید تا به نتایجی که میخواهد در نتیجه مدل کوچینگ CLEAR دست یابد، بلکه بحث را باز میکنید و دامنه کوچینگ را تعیین میکنید و قوانین اساسی برای کار با یکدیگر را تنظیم میکنید.
این مرحله در مدل کوچینگ CLEAR بر در ایجاد نتایج دلخواه تمرکز دارد و نشان میدهد که چگونه کوچ کردن مراجع و فرآیند میتوانند به گونهای طراحی شوند که بیشترین ارزش را برای نیازهای فرد مراجعه کننده داشته باشند.
هدف اصلی این مرحله، شفاف سازی دامنه کلی جلسه و ترسیم کلی فرآیند کوچینگ یا حوزه های دیگری مانند بیزینس کوچینگ است. به منظور جلوگیری از سردرگمی و سوء تفاهم است. از جمله دفعات، مدت و مکان جلسات باید مورد بررسی قرار گیرد تا یک برنامه صحیح و منظم و قابل پیگیری برای فرآیند ایجاد شود.
گوش دادن
این مرحله همه چیز در مورد گوش دادن فعالانه مراجع خود و گوش دادن با همدلی برای کمک به آنها برای به دست آوردن درک موقعیت و بینش شخصی فرد مراجع است.
این مرحله بر کوچ تأکید دارد که مراجع واقعیت، افکار و احساسات خود را با کوچ به اشتراک بگذارد. جنبههای کلیدی در این مرحله «گوش دادن فعال» و پرسیدن سؤالات تسهیل کننده با توجه به «هدف قرارداد» است که به مربی و مراجع اجازه میدهد تا موقعیت فعلی را به درستی درک کنند.
این مرحله بسیار مهم است، زیرا به فرد این امکان را می دهد تا فرضیات و انگیزه های خود را در مورد رفتار خود به چالش بکشد. مربی نباید در این مرحله بیش از حد دخالت کند، بلکه فقط باید گفتگو را به سمت موضوعات و هدف مورد نظر مراجع تشویق و هدایت کند.
در اینجا باید از چهار سطح گوش دادن استفاده کرد:
گوش دادن با توجه: کوچ باید توجه کامل و بدون قضاوت به فرد داشته باشد.
گوش دادن دقیق: کوچ باید بتواند آنچه را که فرد گفته است تفسیر و درک کند تا بتواند بحث را تفسیر کند.
گوش دادن همدلانه: مربی باید بتواند نشان دهد که احساسات زیربنایی مکالمه را درک می کند، نه صرفا به صورت سطحی تا تصنعی گوش می دهد.
گوش دادن معض: مربی باید بتواند فراتر از آنچه توسط مراجع گفته شده است، درک، تفسیر و بیان کند.
کاوش یا جستجو
این مرحله شامل دو قسمت است:
جستجو 1: کمک به مراجع برای درک تأثیر خودش بر موقعیتی که در آن است.
جستجو 2: به چالش کشیدن مراجع برای فکر کردن به احتمالات برای اقدام آینده در حل و فصل وضعیت.
هنگامی که فرد وضعیت فعلی خود را مشخص کرد، مربی باید کمی فعالانه تر عمل کند تا در مورد عمق و زمینه موقعیت فرد بیشتر جستجو کند. هدف این مرحله این است که کارمند را قادر سازد تا ارتباط عاطفی با تغییرات رفتاری خود ایجاد کند. غالباً در این مرحله، فرد مراجع در یک لحظه ظهور خواهد داشت که در آن متوجه چیزی می شود که مانع رسیدن او به اهدافش شده است.
عمل
در این مرحله شما از مراجع در انتخاب راه پیش رو و تصمیم گیری برای قدم بعدی حمایت می کنید.
تمرکز این مرحله این است که مراجع را متعهد به تغییرات مورد نیاز با هدف درونی کردن دیدگاه جدید خود کند.
مراجع باید با در نظر گرفتن واقعیت هر گزینه بالقوه برای قدم بعدی خود و تأثیر آن بر روی آنها، از نظر شخصی و حرفه ای، مسیر عمل را هدایت کند.
یک بار دیگر مدل کوچینگ CLEAR پیشنهاد میکند که رویکردی مبتنی بر متد 5W1H داشته باشیم. این کار با سؤالاتی انجام می شود که از «چه کسی» «چه» «کجا» «چه زمانی» و «چگونه» استفاده می کنند تا مراجع را قادر می سازد تا منطق خود را برای هر تصمیم در نظر بگیرد، و اینکه برنامه اقدام آنها چه احساسی را در آنها ایجاد می کند. کوچ نیز باید برای سازماندهی مسیرهای پیش رو و پشتیبانی فعال در سراسر فرآیند اقدام، حمایت یا کمک کند.
مرور
در نهایت این در مورد بسته شدن جلسه، تقویت زمینه تحت پوشش جلسات، تصمیمات اتخاذ شده و ارزشهای اظافه شده به مراجع است. بهعنوان یک کوچ، بازخوردهای مراجع خود را نیز دریافت میکنید که چه چیزی در فرآیند کوچینگ مفید بود، چه چیزی دشوار بود و چه چیزهایی دوست دارند در جلسات کوچینگ آینده متفاوت باشند.
این مرحله به همان اندازه که مربوط به پیگیری پیشرفت مراجع است، به بازخورد توانایی مربیگری کوچ مربوط می شود. مهم است که اطمینان حاصل شود که مراجع در مسیر رسیدن به هدف خود است،همچنین کوچ از مراجع میپرسد که چگونه میتواند سبک خود را برای ارائه حمایت بیشتر بهبود بخشد.
مزایای مدل کوچینگ CLEAR
مدل کوچینگ CLEAR برای افرادی با مسئولیتهای مدیریتی مفید است و خود را مدیرهایی با شخصیت و مشتاق میدانند و هنوز در حال اصلاح سبک خود هستند، زیرا امکان بازخورد را برای آنها فراهم میکند و همچنین بستری را فراهم میکند که رشد کارکنان را تشویق میکند.
این را می توان در بسیاری از سناریوها اعمال کرد و صرفاً متکی به این نیست که مراجع متوجه شود که باید تغییری ایجاد کند، می تواند در شرایطی نیز اجرا شود مراجع معتقداست که باید پیشرفت هایی انجام شود.
در نهایت، این مدل انعطافپذیر است و میتواند برای ارتقای رشد بلندمدت و کوتاهمدت هم برای مراجعان و هم برای سبک رهبری مدیران مورد استفاده قرار گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید