جذاب ترین و کارامد ترین انواع کوچینگ کدامند؟
انواع کوچینگ
احتمالا بسیاری از شما کلمه کوچینگ را شنیده اید، کوچینگ یک روش روان شناسانه است که به افراد کمک می کند تا اهدافشان را شناسایی و برای رسیدن به آن ها اقدام کنند.
انواع کوچینگ بسته به هدف و مکان به دو دسته تقسیم می شوند؛ کوچینگ زندگی(خارج از کار) و کوچینگ کسب و کار (در محل کار). کوچینگ زندگی و کسب و کار خود از معروف ترین انواع کوچینگ هستند. دسته خارج از کار زندگی شخصی فرد و نیازهای درونی او را در بر میگیرد و دسته در محل کار به ارتقای نیازهای مالی، کاری، مهارتی و شغلی فرد میپردازد و پیشرفت اقتصادی را به دنبال دارد. ممکن است در انواع کوچینگ متوجه همپوشانی های زیادی شوید، در بسیاری از موارد فصل های مشترک بین آن ها وجود دارد به طوری که در کوچینگ های متفاوت از دانش، مهارت و تکنیک های تقریباً یکسانی استفاده می شود؛ این دسته بندی ها به این دلیل طراحی شده اند تا مراجعه کنندگان بهتر و دقیق تر بتوانند کوچ مورد نیاز خود را انتخاب کنند.
لیستی از انواع کوچینگ
اگر درباره انواع کوچینگ جستجو کنید، با انواع و اقسام لیست های بلند و بالایی مواجه خواهید شد که هیچکدام یکسان نیستند. در اینجا سعی کردیم به فهرستی از انواع کوچینگ که کاربردی تر و بیشتر شناخته شده هستند اشاره کنیم.
انواع کوچینگ در خارج از محیط کار
لایف کوچینگ یا کوچینگ زندگی: می توان گفت که کوچینگ زندگی اولین و کاملترین نوع کوچینگ است؛ تمامی جنبه های درونی و بیرونی زندگی را دربرمیگیرد. کوچینگ زندگی کمک میکند فرد نقاط ضعف و قدرت خود را بیابد، اهداف خود را مشخص کند و عملکرد خود را در تمام جنبههای زندگی بهبود ببخشد.
کوچینگ فردی: کوچینگ فردی که با نام های کوچینگ توسعه فردی، کوچینگ تحول فردی و کوچینگ رشد فردی نیز شناخته می شود، تمرکز روی رشد و توسعه فردی دارد و کمک می کند افراد اهداف شخصی خود را پیدا کنند. کوچینگ زندگی و کوچینگ فردی شباهت های بسیاری دارند اما تمرکز کوچینگ فردی بیشتر روی اهداف شخصی و درونی است و کمتر مسائل بیرونی فرد را در نظر میگیرد.
کوچینگ رشد معنوی: به توسعه ابعاد روحی و ایمانی و رسیدن به درجات عمیقی از معنویت کمک می کند. اهداف عمیق معنوی درون را شفاف و برای دستیابی به آنها راهکار ارائه می کند. در کوچینگ رشد معنوی فرد به ایمان قدرتمند و آگاهی معنوی می رسد.
کوچینگ سلامت: کمک می کند تا مشکلات جسمی و روانی درمان شود. مربیان سلامت علاوه بر اینکه در تغذیه و ورزش تخصص دارند با تکیه بر روش های کوچینگ مشکلات سبک زندگی را مشخص میکنند و وقتی وضعیت فیزیکی و عاطفی فعلی فرد ارزیابی شد؛ با تعیین اهداف درست و پایبندی به برنامه کمک می کنند تا فرد به یک زندگی سالم برسد.
کوچینگ موفقیت: کوچینگ موفقیت به شما کمک میکند تا به اهدافی که برای خود تعیین کرده اید برسید؛ به عنوانی از جایی که هستید به جایی که می خواهید باشید برسید و این یعنی موفقیت. این نوع از کوچینگ بسیار شبیه به کوچینگ فردی و کسب و کار است با این تفاوت که هدف ابتدایی فرد مشخص است.
کوچینگ رابطه: برای کسانی که میخواهند یاد بگیرند چطور به صورت موثر ارتباط برقرار کنند، بهترین گزینه کوچیک رابطه است. به کمک کوچینگ رابطه می توانیم ارتباطات و تعاملات خود را بهبود ببخشیم؛ این کوچینگ زمینه شخصی، کاری و هر زمینه ی مرتبط با رابطه را در بر میگیرد.
کوچینگ سلامت روان: این کار توسط مربیانی انجام می شود که بر موانع و مشکلات مربوط به سلامت روان آگاهی کامل دارند، عملگرا هستند و بر زندگی فعلی فرد با توجه به اهداف آینده اش تاکید دارند. روی نقاط قوت فرد تمرکز دارند و سلامت روان را از دید مشکل روانی نگاه نمی کند؛ از این رو نباید آن ها را با مشاوره سلامت روان اشتباه گرفت.
کوچینگ مهارت: با اراده می توانیم هر مهارتی را بیاموزیم؛ این تمام چیزی است که کوچینگ مهارت است. کوچینگ مهارت کمک می کند نقاط قوت وضعف خود را شناسایی کنید، بر انسداد های احتمالی غلبه و بر یک مهارت جدید با موفقیت تسلط پیدا کنیم. در کوچینگ مهارت هدف نهایی این است که به قدرت بی نهایت تان برای رشد و تکامل آگاه شوید.
کوچینگ تحول: کوچینگ تحول تا به اینجا از میان انواع کوچینگ گفته شده بیشترین ارتباط را با کوچینگ زندگی دارد؛ تفاوت آنها در این است که کوچینگ تحول به افراد کمک می کند دیدگاه خود را عوض کنند در صورتی که کوچینگ زندگی روی چگونگی بهبود خود با تغییر روش و عمل تمرکز دارد.
کوچینگ اعتماد به نفس: همانطور که یک کوچ کسب و کار به رشد کسب و کار کمک میکند کوچ اعتماد به نفس به فرد برای دستیابی به اعتماد به نفس کمک میکند. این نوع از کوچینگ مناسب افرادی است که باورهای محدود کننده، عدم عزت نفس ، ترس و خجالتی بودن رنج می برند.
انواع کوچینگ در محیط کار
بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسب و کار: به کارآفرینان و مدیران کسب و کار کمک میکند تا دید ۳۶۰ درجه و خارج از گود نسبت به کسب و کار خود داشته باشند، با تکیه بر توانایی ها، امکانات و سرمایه فعلی استراتژی خود را طرح ریزی کنند و از قابلیت های موجود حداکثر استفاده را برای رسیدن به اهدافشان داشته باشد. کوچینگ کسب و کار مرجع انواع کوچینگ در زمینه ی مربوط به مسائل کاری و مالی است.
کوچینگ شغلی: در کوچینگ شغلی یا انتخاب شغلی نیازها و طبقات شغلی فرد شناسایی شده و اهداف شغلی را پیدا می کند. کمک می کند تا شرایط شغلی بهتر را دریابند یا به نوعی بفهمند چه شغلی مناسب آنها است و بتوانند به حداکثر بازدهی در موقعیت شغلی خود برسند. این نوع از کوچینگ به افراد کمک میکند تا در مصاحبه های شغلی و ارسال رزومه نیز عملکرد بهتری داشته باشند. فرق کوچینگ کسب و کار و کوچینگ شغلی در اینجاست که کوچینگ کسب و کار نیازهای مشتری در چارچوب محدودیت های سازمانی برآورده می کند و کوچینگ شغلی راه حل های پیشرفت شغلی را به فرد ارائه می کند.
کوچینگ سازمانی: در فرایند کوچینگ سازمانی مشکلات شناسایی شده و در عین حال اهداف روشن و شفاف و راه دستیابی به آن ها پیدا میشود. این نوع کوچینگ منافع کل سیستم یا سازمان را به جای سطح فردی هدف قرار میدهند در صورتی که کوچینگ کسب و کار تمرکز بر روی رهبران و مدیران سازمانها دارد.
کوچینگ رهبری: مدیران و رهبران را مدنظر دارد؛ مهارت های مدیریتی آنها را تقویت و کمک می کند به طور موثری ارتباط برقرار کنند و مشکلات رفتاری در سطح مدیریت را رفع کنند. کوچینگ رهبری و اجرایی اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند.
کوچینگ عملکرد: به افزایش اثربخشی و بهره وری در کار، توسعه شخصی بر اساس اهداف، غلبه کردن بر انسداد های ذهنی و به حداکثر رساندن قدرت فرد کمک می کند.
کوچینگ اجرایی: مانند کوچینگ کسب و کار روی رشد کسب و کار تمرکز دارد. برای بهبود سریع مدیران و رهبران برتر یک سازمان ابزارها و استراتژی هایی را ارائه میکند تا بتوانند به بهترین نحو تیم خود را مدیریت کنند، ایده و دیدگاه های جدید ایجاد کند و عملکرد کسب و کارشان را افزایش دهند.
کوچینگ استراتژی: هدف اصلی کوچینگ استراتژی این است که قبل از ایجاد هرگونه مشکل احتمالی بیاموزید که چه زمانی به یک تغییر سریع نیاز دارید. معمولاً در سطح سازمان استفاده می شود اما در سطح فردی نیز کار می کند.
مزایای انواع کوچینگ
کوچینگ مزایای بسیاری دارد. دیدگاه کوچینگ خارج از گود و بی طرف است، این ویژگی دو فایده فوری دارد؛ یکی اینکه به ما کمک می کند خودمان، اعمال و رفتارمان را از بیرون ببینیم که تا قبل از آن به تنهایی نمی توانستیم. دو اینکه به ما کمک میکند تا پاسخگوی اهداف و برنامه هایمان باشیم.
از دیگر فواید انواع کوچینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش خودآگاهی: افراد در کوچینگ فرصت فکر در فضای بدون قضاوت را دارند؛ آنها موقعیت ها، اهداف و تعاملات خود را مرور میکند.
بهبود ارتباطات: مراجعه کنندگان تعیین کردن حد و مرز، عذرخواهی یا گفت و گو های بالقوه ای که تا قبل از این برایشان دشوار بوده را تمرین می کنند؛ آنها میتواند تاثیر لحن، رفتار و انتخاب کلمات شان را بر روی دیگران مشاهده کند.
افزایش اعتماد به نفس: در کوچینگ مربیان همیشه با شما موافق نیستند، آنها نمی توانند به شما پاسخ دهند یا کاری برایتان انجام دهند؛ اما همیشه در کنار شما هستند. این که شما در حال تلاش باشید و بدانید کسی پشت شماست عزت نفستان را افزایش میدهد.
مسئولیت پذیری: افراد در کوچینگ اهداف روشنی را تعیین میکند، آنها در مورد گام هایی که برای دستیابی به اهداف خود بر می دارند متمرکز و آگاهند. حضور یک مربی در کنار شما برای پاسخگویی، با افزایش شانس شما برای رسیدن به اهدافتان همراه است.
رفاه بهتر و بیشتر: افرادی که استرس کمتری دارند، سالم تر هستند و در نتیجه برای خدمات بهداشتی و درمانی کمتر هزینه میکند. کوچینگ در راستای کاهش استرس در فرسودگی شغلی به مراجعین کمک می کند تا حجم کاری خود را با کارایی بیشتر مدیریت کنند؛ این کار بر تعادل کار و زندگی نیز تأثیر مثبتی دارد.
سخن آخر
یکی از نظرات غلط در مورد کوچینگ این است که تنها به نفع مدیران و رهبران هستند اما در واقع کوچینگ در هر سطحی می تواند موثر باشد. مهم نیست در چه مرحله ای از زندگی یا کار و حرفه خود باشید، کوچینگ می تواند تفاوت ایجاد کند.
کدام یک از انواع کوچینگ برای شما مناسب است؟ سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید. ممنون از همراهی شما.
دیدگاهتان را بنویسید