معرفی ۱۵ انواع کوچینگ جامع و کاربردی
انواع کوچینگ جامع چیست؟
قبل از اینکه در این مقاله از مرکز کوچینگ مهرداد سلیمی به نام بردن انواع کوچینگ جامع بپردازیم، بیایید به صورت مختصر با معنی کوچینگ آشنا شویم.
تعریف کوچینگ به مجموعه ای مکالمات متمایز با توجه به نیاز هر مشتری تلقی میشود که به یک شخص یا گروهی از افراد این قدرت را میدهد که خواسته های خود را به طور کامل برآورده کنند.
کوچ یا مربی به جای آموزش دادن به شما باعث میشود چیزی که دنبال آن هستید را کشف کنید؛ این مهارت ها عبارت اند از:
- شنونده ی خوبی بودن
- پرسیدن سؤالات بحث برانگیز و قدرتمند
- گسترش دادن طرز فکر و زاویه دید جدید
- شناسایی کردن باور های محدود کننده
- طراحی نقشه راه برای عملکرد و پیگیری آن
معرفی انواع کوچینگ جامع
میتوان گفت کوچینگ شاخه های بسیار گسترده ای دارد؛ هدف این است که خدمات کوچینگ ارائه شده به مشتری بیشترین نزدیکی به نیاز های او را داشته باشد، بنابر این انواع کوچینگ به وجود آمدند تا هر مربی یا کوچ بتواند در حوزه ای تخصص بگیرد و در راستای تخصص خود بتواند بهترین پاسخ را به سوالات مراجع بدهد.
.کوچینگ کسب و کار | بیزینس کوچینگ (Business coaching)
کوچینگ کسب و کار یا بیزینس کوچینگ یکی از انواع کوچینگ جامع است، که یکی از شاخه های مهم و پرکاربرد کوچینگ که به محدودیت های افراد برای رسیدن به اهداف سازمانی مدنظرشان را بررسی میکند.
این نوع کوچینگ میتواند برای تمام کسب و کار های بزرگ یا کوچک مورد استفاده قرار گیرد.
آموزش بیزینس کوچینگ میتواند به انواع خواسته های شما پاسخ دهد؛ فرقی نمیکند، میخواهید کسب و کار خود را راه اندازی کنید، یا قصد دارید کسب و کاری که در معرض سقوط است را احیا کنید، یا به عنوان یک مجموعه موفق برنامه هایی برای رسیدن به یک جایگاه بالاتر دارید و صد ها چالش دیگر که در یک کسب و کار ممکن است با آن موجه شوید، کوچینگ کسب و کار یا بیزینس کوچینگ به آن پاسخ میدهد.
- 2. کوچینگ فردی (One on One Coaching)
کوچینگ فردی یکی از انواع کوچینگ است؛ که بسیار مورد توجه مدیران سازمان ها قرار گرفته است، و راهی برای توسعه مهارت های جدید مدیران، بهبود عملکرد، غلبه بر عوامل منفی، و آماده شدن برای پیشرفت شناخته میشود.
ارائه کوچینگ با طرح های قابل اجرا و مرتبط با اهداف سازمان اغلب باعث بهبود نتیاج در کسب و کارها می شود.
این نوع کوچینگ معمولا توسط مربیانی خارج مجموعه انجام میشود که فعالیت مورد نظر در مدت زمان معلوم با تعداد جلسات مشخصی توافق میشود.
یکی از انواع کوچینگ کوچینگ فردی است
- کوچینگ زندگی | لایف کوچینگ یا کوچینگ شخصی (Life / Personal Coaching)
یکی دیگر از انواع کوچینگ، کوچینگ زندگی یا لایف کوچینگ است که گاهی اوقات تحت عنوان کوچینگ شخصی نیز تلقی میشود و امروزه در ایران زیر نظر اساتید مجرب دوره های آموزش کوچینگ شخصی برگزار می شود.
لایف کوچینگ به معنی ارتباط مربی با مراجع در خصوص رسیدن به اهداف سازمانی نیست، و این بار به افراد کمک می شود تا اهداف و الویت های شخصی خود را بشناسند و اقدامات مناسب را برای تغییر زندگی، محقق شدن اهداف و احساسات درونی انجام دهند.
- کوچینگ شغلی (Career Coaching)
خیلی از اوقات در شغلمان به مشکلات و گره های باز نشدنی بر میخوریم که راه حل آن ها را نمیدانیم در این وضعیت نیازمند یک مربی هستیم که راه حل مشکلات را به ما گوش زد کند. در کوچینگ شغلی، نقش یک مربی کار بلد این است که به افراد کمک کند تا آنچه که از حرفه ی خود میخواهند را بدست بیاورد، سپس بهترین تصمیم را برای رسیدن به اهداف شغلی خود به گونه ای که با سایر بخش های زندگی در تعادل باشد را بگیرد.
کوچینگ شغلی یکی دیگر از انواع کوچینگ جامع است
- کوچینگ گروهی (Group Coaching)
کوچینگ گروهی یکی از انواع کوچینگ جامع است؛ و همانطور که از اسمش پیداست برای گروهی از افراد برگزار میشود و میتواند در موضاعات مختلف مانند توسعه رهبری، توسعه شغلی، مدیریت استرس یا تیم سازی باشد.
در این گونه جلسات کوچینگ افراد با یکدیگر تعاملی فعال داشت، و از محیط و از یکدیگر یاد میگیرند.
- کوچینگ مدیران تازه تعیین شده (Newly Assigned Leader Coaching)
کوچینگ مدیران تازه تعیین شده یکی از انواع کوچینگ جامع هست و برای افرادی است که به تازگی به منسب مدیریت رسیده اند، و در اینجا وظیفهی کوچ این است که به رییس جدید کمک کند تا بتواند به بهترین نحو کار جدید را دست بگیرد.
هدف از این نوع کوچینگ این است که مسئولیت های کلیدی هر سمت را مشخص کند و همچنین مواردی که باید توسط مسئول جدید طی ماه های اول استخدام، تحویل داده شود را ارائه کند و چگونگی ادغام تیم هایی که توسط سازمان باید رهبری بشوند را شفاف سازی کند.
در مجموع این نوع کوچینگ برای کمک به رهبر یا مدیر جدید مجموعه برای دستیابی به اهداف تجاری تیم و همچنین کنترل و مدیریت مجموعهی در دست اوست.
- کوچینگ رابطه (Relationship coach)
کوچینگ رابطه از دیگر از انواع کوچینگ جامع است که در این نوع کوچینگ مربی به دو یا چند نفر کمک میکند تا رابطه جدیدی را شروع کنند، و یا رابطه ی فعلی را بهبود ببخشند؛ این روابط میتواند در حوزه روابط شخصی، کاری یا غیره باشد.
- کوچینگ بالقوه یا توسعه ای (High-Potential or Developmental Coachin)
نوع دیگری از کوچینگ، کوچینگ توسعه برای همکاری فعال در سازمان ها، روی افرادی که برای سازمان، یک فرد کلیدی شناخته شده اند یا که بخشی از برنامه های جانشینی سازمان هستند، تمرکز میگذارند.
هدف مربی ممکن است شامل ارزیابی ، افزایش شایستگی افراد، برنامه ریزی و کمک یا اجرای پروژه های استراتژیک باشد.
. مربیگری برای ارائه بازخورد و برنامه ریزی توسعه (Coaching to provide feedback and development planning)
ارائه بازخورد و برنامه ریزی نوع دیگری از کوچینگ است
مربیگری برای ارائه بازخورد و برنامه ریزی توسعه را سازمان هایی به کار میگیرند که از ارزیابی یا بازخورد ۳۶۰ در مجموعه خود بهره میبرند؛ و مربی نتایج ارزیابی را تفسیر کرده ، و با نتایج ارزیابی و بازخورد ها به کارکنان کمک میکند .
علاوه بر این کوچ یا مربی به کسانی که قصد تصمیم گیری شغلی دارند کمک میکند و براساس بازخورد های دریافت شده، یک برنامه برای توسعه حرفه ای طراحی میکند
- کوچینگ رفتار هدفمند (Targeted Behavioral Coaching)
کوچینگ رفتار هدفمند برای افرادی است که میخواهند عادت یا رفتاری را تغییر دهند یا قصد دارند روش جدید و مؤثر تری را برای تعامل با دیگران بیاموزند.
این نوع از کوچینگ به درد افرادی میخورد که در زمینه شغلی خود میخواهند موفق باشند و یا مسئولیت های جدید را به عهده می گیرند که در راستای آن نیاز به تغییر رفتار خاصی دارند.
- کوچینگ ارث(Legacy Coaching)
کوچینگ ارث برای کسانی خواهد بود که از نقش های کلیدی خود بازنشسته میشوند و کوچ به آنها کمک میکند تا میراثی که دوست دارند را از خود به یادگار بگذارند.
همچنین کوچینگ مشاوره های مفیدی را در ارتباط با انتقال جایگاه به فرد دیگر ارائه میدهد.
- کوچینگ جانشینی (succession coach)
نوع دیگری از انواع کوچینگ جامع، کوچینگ جانشینی به نامزد های احتمالی برای جایگاه شغلی مشخصی که معمولا نقش های مربوط به مدیران ارشد است کمک میکنند تا جایگاه خود را ارتقا دهند.
معمولا این نوع کوچینگ در سازمان هایی که گردش مالی یا سطوح مدیریتی مختلف دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
از آنجا که کوچ برای ارزیابی در بخشی از امور مداخله میکند بنابراین حفظ محرمانگی اسرار شرکت بسیار ضروری است.
- کوچینگ مهارت های ارتباطی (Communication Skills Coaching)
کوچینگ مهارتهای ارتباطی به مراجعه کننده کمک میکند تا در خصوص درک شدن توسط دیگران و تصوری از خودشان، به خودآگاهی برسند. در این نوع کوچینگ مشتریان با روش های جدید تعامل با دیگران آشنا میشوند.
در این نوع جلسات با استفاده از ضبط ویدئو این امکان را به مراجع می دهد تا خود را به جای دیگران ببینند.
مربی به افراد کمک میکند تا از کلمات جدیدی برای بیان منظورشان استفاده کنند و با تغییر نحوه بیان و زبان بدن پیام خود را به مخاطب برسانند و اینگونه نحوه ارتباط با دیگران را تغییر داده و آنها را تحت تاثیر قرار دهند.
- کوچینگ تیمی (Team Coaching)
در کوچینگ تیمی یک یا چند مربی به رهبر تیم و اعضای آن کمک میکنند تا ماموریت های تیمی، چشم اندازه ها و اهداف، و قوانین تعامل با یکدیگر را برای یک تیم تعیین کنند.
رهبر ممکن است جدا از اعضای گروه آموزش داده شود تا بتواند عملکرد و سایر تعاملات تیم را تسهیل کند، تا اثر بخشی در کار گروهی افزایش پیدا کرده و بتوانند به اهداف خود برسند.
- کوچینگ توسعه فردی
کوچینگ توسعه فردی یکی از انواع کوچینگ جامع بوده که جز شاخه های لایف کوچینگ محسوب میشود.
در این نوع کوچینگ به تغییرات درونی هر فرد پرداخته میشود، تا بتواند نقاط ضعف و قوت خود را تشخیص داده و پتانسیل های درونی خود را کشف کند.
کوچینگ توسعه فردی همچنین از احساسات شما پر سو جو میکند و روابط اجتماعی شما را میسنجد، اگر شما میخواهید رفتار یا عادت خاصی را ترک کنید یا آن را به روزمره خود اضافه کنید میتوانید از کوچینگ توسعه فردی نتیجه بگیرید.
سخن آخر
انواع کوچینگ که در این مقاله توضیح داده شد، نشان می دهد که به طور کلی صاحبان شرکت ها یا سازمان ها باید مربی یا کوچ را به مجموعه خود اضافه کنند تا بتوانند برنامه های توسعه فردی را به حداکثر توان بازدهی برسانند؛ اما به طورکلی فرقی نمیکند که مربی داخل مجموعه مستقر باشد (کوچینگ داخلی) یا از بیرون از مجموعه به امور بپردازد (کوچینگ خارجی).
دیدگاهتان را بنویسید